Feltöltve:

Farsangi fánk

90
Közepes
1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

liszt50 dekagramm
tej2 dl
friss élesztő4 dekagramm
porcukor50 gramm
olvasztott Rama60 gramm
tojássárgája5 darab

A díszítéshez

baracklekvár1 darab
porcukor1 darab

A sütéshez

olaj1 darab

Desszertek: Farsangi fánk a sok Fánk recept közül.

Elkészítés

1

A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott Ramát és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, amíg teljesen sima nem lesz. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le és meleg helyre téve kelesszük a duplájára. Ez minimum 30 perc. Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, majd egy serpenyőben olajat teszünk a tűzhelyre. Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A fánkokat 10-20 percig kelesszük. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük, itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég, majd megfordítjuk őket és további 1-2 percig sütjük. Ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat. Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk. Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen le a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak. A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük, majd porcukorral megszórjuk és baracklekvárral töltve tálaljuk.

Hozzászólások

Hasonló receptek

40"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

40"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

50"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

60"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

30"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

60"
Közepes
favorite_border 1
Megnézem

50"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

105"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

60"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem