Farsangi fánk
Hozzávalók
Töltelékhez
baracklekvár | 1 darab | |
---|---|---|
porcukor | 1 darab |
Sütéshez
olaj | 1 darab |
---|
A tésztához
liszt | 500 gramm | |
---|---|---|
tej | 200 milliliter | |
élesztő | 40 gramm | |
porcukor | 50 gramm | |
olvasztott Rama | 60 gramm | |
tojássárga | 5 darab |
Desszertek: Farsangi fánk a sok Fánk recept közül.
Elkészítés
A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot és az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, majd hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott Ramát és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kitéve addig gyúrjuk, amíg teljesen sima nem lesz. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le és meleg helyre téve kelesszük a duplájára, kb. 30-60 perc alatt.
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentessük.
Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük, - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket és további 1-2 percig sütjük.
Ami nagyon lényeges: a sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.