Farsangi fánk
Farsangi fánk
  • timer60 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Töltelékhez

    • baracklekvár - 1 darab
    • porcukor - 1 darab

    Sütéshez

    • olaj - 1 darab

    A tésztához

    • liszt - 500 gramm
    • tej - 200 milliliter
    • élesztő - 40 gramm
    • porcukor - 50 gramm
    • olvasztott Rama - 60 gramm
    • tojássárga - 5 darab

    Elkészítés:

    1. A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot és az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, majd hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
    2. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott Ramát és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kitéve addig gyúrjuk, amíg teljesen sima nem lesz. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le és meleg helyre téve kelesszük a duplájára, kb. 30-60 perc alatt.
    3. Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentessük.
    4. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük, - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket és további 1-2 percig sütjük.
    5. Ami nagyon lényeges: a sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.