Farsangi fánk (lekváros)
Farsangi fánk (lekváros)
  • timer30 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • cukor - 5 dekagramm
  • liszt - 50 dekagramm
  • Ráma - 6 dekagramm
  • tej - 2 dl
  • tojássárgája - 5 darab
  • élesztő - 4 dekagramm
  • lekvár - 1 darab
  • porcukor - 1 darab

Elkészítés:

  1. A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és kb. 15 percig pihentetjük. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a Ramát, egy csipet sót és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük, (a tészta a kétszeresére dagadjon). Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és szaggatjuk. A fánkokat kb. 20 percig pihentetjük. Bőséges olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítjuk őket és fedő nélkül további 1-2 percig sütjük. Papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk és megszórjuk porcukorral. Lekvárral kínáljuk.