Fatörzs
Hozzávalók
apróra darabolva fehér csokoládé | |
---|---|
tojássárgája | 4 darab |
Rama Vajas Íz | 25 dekagramm |
tojás | 7 darab |
mazsola | 5 dekagramm |
finomliszt | 7 evőkanál |
rum | 1 evőkanál |
kristálycukor | 7 evőkanál |
vaníliás cukor | 1 csomag |
étcsokoládé olvasztva | 10 dekagramm |
durvára vágott dió | 5 dekagramm |
Desszertek: Fatörzs a sok Fatörzs recept közül.
Elkészítés
A tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén a maradék cukrot is beledolgozzuk.
Egyharmadát a cukros tojássárgára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászitáljuk, így nem lesz csomós, majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.
Egy nagy tepsit sütőmargarinnal kikenünk, kilisztezünk, vagy sütőpapírral kibéleljük. A masszát egyenletesen rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180˚C, légkeveréses sütőben 165˚C) kb. 20 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve enyhén meglisztezzük a tetejét, majd gyúródeszkára borítjuk, (ha van rajta papír, lehúzzuk róla) és feltekerjük. Papírba, vagy konyharuhába csomagoljuk és megvárjuk amíg kihűl.
Ezután óvatosan kihengergetjük és vékonyan megkenjük a megforrósított lekvárral, amit ha túl sűrű lenne, egy kevés likőrrel hígíthatunk.
A porcukrot a tojássárgával kikeverjük, majd vízgőz fölött krémesre főzzük és hűlni hagyjuk. A sütőmargarint először magában, majd a vaníliás cukorral keverjük habosra. Az olvasztott csokoládét belecsorgatjuk, majd apránként a kihűlt cukros tojáskrémet, végül a rumot is belekeverjük.
A krém kétharmadát egyenletesen a piskótalapra kenjük - ha a lekvár már kellően megdermedt rajta - a durvára vágott dióval és a langyos vízbe áztatott, lecsöpögtetett mazsolával megszórjuk. Szorosan feltekerjük, a maradék krémmel körbekenjük. Villával mintát karcolunk bele.
Csíkokra vágott mandulával, pirított dióval, mogyoróval, kókuszreszelékkel és marcipánfigurákkal egyaránt díszíthetjük. Tálalás előtt behűtjük, hogy szépen szeletelhessük.