Fehércsokis mousse torta tükörglazúrral
Fehércsokis mousse torta tükörglazúrral
  • timer50 perc
  • moodNehéz
  • person10 fő

Hozzávalók:

    A gyümölcsös betéthez

    • erdei gyümölcskeverék (fagyasztott is lehet) - 100 gramm
    • Cukor - 250 gramm
    • keményítő - teáskanál
    • zselatinpor - 2 gramm
    • hideg víz - 10 milliliter

    A tésztához

    • Rama Vajas Íz - 50 gramm
    • Cukor - 50 gramm
    • tojás (M) - 1 darab
    • Liszt - 40 gramm
    • aprított pisztácia - 10 gramm

    A fehércsoki mousse-hoz

    • zselatin - 3,5 gramm
    • víz - 15 milliliter
    • habtejszín - 65 milliliter
    • tojássárgája - 2 darab
    • vanília rúd magjai - darab
    • fehércsokoládé aprítva - 140 gramm
    • habtejszín - 270 milliliter

    A tükörglazúrhoz

    • víz - 65 milliliter
    • zselatinpor - 10 gramm
    • Cukor - 100 gramm
    • sűrített tej - 100 gramm
    • víz - 75 milliliter
    • fehércsokoládé aprítva - 175 gramm

    Elkészítés:

    1. A gyümölcsbetéttel kezdjük, mert ennek idő kell a dermedésre. A 2g zselatinport áztassuk be a 10g hideg vízbe. A gyümölcsöt a cukorral forraljuk össze, majd sűrítsük be a kevés hideg vízben elkevert keményítővel. Ha kész, húzzuk le a tűzről és mérjünk ki 100g-ot, amelyben keverjük el a megduzzadt zselatint. (a megmaradt gyümölcsöt tegyük félre öntetnek fagylaltokhoz, süteményekhez.) Egy 12-15cm-es tortakarikát béleljünk ki folpack-kal, és öntsük bele a gyümölcszselét. Tegyük be a fagyasztóba 1-2 órára, hogy megkeményedjen.
    2. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Egy sütőlemezt béleljünk ki sütőpapírral.A piskótához: A szobahőmérsékletű margarint és a cukrot habosítsuk ki, majd adjuk hozzá a tojást is. Forgassuk hozzá a lisztet majd az aprított pisztáciát is. Kenjünk egy kb 20cm-es kört a sütőpapírra, majd süssük kb 10-12 percig. Hűtsük ki majd egy 18cm-es tortakarika segítségével szúrjunk ki / vágjunk ki belőle egy 18cm-es kört, épp akkorát, amekkora beleillik a 18 cm-es tortakarikába.
    3. A krém következik: A zselatinporra öntsünk 15g hideg vizet, majd tegyük félre, hogy megduzzadjon. A tojássárgát és a tejszínt keverjük el a vanília rúd magjaival, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrítsük be. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a zselatint is, és keverjük el. Szórjuk bele az aprított fehér csokoládét is, és keverjük simára. Hűtsük szobahőmérsékletűre. A tejszínt verjük puha habbá, és több részletben forgassuk a fehércsokis masszához.
    4. A tortakarika aljába illesszük a méretre vágott piskótát. Az oldalát kibélelhetjük fóliával. A fehércsokis mousse kb. negyedét öntsük bele és tegyük a fagyasztóba 15 percre, amíg kissé megszilárdul a teteje. Ekkor helyezzük rá a fagyasztott gyümölcszselét is. Öntsük a tetejére a maradék mousse-t és tegyük vissza a fagyasztóba legalább 4-6 órára.
    5. A glazúrhoz a zselatinport öntsük fel a 65g vízzel. A cukrot, sűrített tejet és 75g vizet forraljuk össze, amíg a cukor elolvad. Keverjük el benne a megduzzadt zselatint. Öntsük rá az aprított fehércsokoládéra, majd egy botmixer segítségével keverjük simára. A botmixer végét lepje el a csokis massza, és ne mozgassuk mixelés közben, ezzel elkerüljük a habosodást. Étefestékkel színezzük a masszát. Ha több színt szeretnénk használni, akkor osszuk szét a masszát és külön színezzük, de vigyázzunk, hogy az alapszínből (pl. világos rózsaszín) legyen a legtöbb mennyiségű glazúr. Hűtsük ki kb 34°C fokosra.
    6. A kifagyasztott tortáról vegyük le a karikát, és helyezzük egy nagyobb tálon elhelyezett széles pohár tetejére. (így lesz hova folynia a tükörglazúrnak.) Öntsük rá a glazúrt egyenletesen. Az alapszínből a legtöbbet, majd ha további színeket használtunk, akkor annak a tetejére öntsünk/csepegtessünk a többi színből is keveset.
    7. Hagyjuk egy kicsit csepegni, majd az aljáról a feleseleget egy kés segítségével távolítsuk el. Óvatosan tegyük át a tortát egy tortatálra. Tálalásig hűtőben tároljuk.
    8. TIPP: A márványos hatás érdekében egy kiöntő edénybe öntsünk a különböző színekből felváltva, több réteget egymás tetejére. Ebből az edényből öntsük a glazúrt a torta tetejére.
    9. TIPP: A tortánkat díszítsük Dr. Oetker szórócukorkákkal vagy habcsókokkal és aprított pisztáciával, friss gyümölcsökkel!

    Sütéshez