erdei gyümölcskeverék (fagyasztott is lehet)
- 100 gramm
Cukor
- 250 gramm
keményítő
- teáskanál
zselatinpor
- 2 gramm
hideg víz
- 10 milliliter
A tésztához
Rama Vajas Íz
- 50 gramm
Cukor
- 50 gramm
tojás (M)
- 1 darab
Liszt
- 40 gramm
aprított pisztácia
- 10 gramm
A fehércsoki mousse-hoz
zselatin
- 3,5 gramm
víz
- 15 milliliter
habtejszín
- 65 milliliter
tojássárgája
- 2 darab
vanília rúd magjai
- darab
fehércsokoládé aprítva
- 140 gramm
habtejszín
- 270 milliliter
A tükörglazúrhoz
víz
- 65 milliliter
zselatinpor
- 10 gramm
Cukor
- 100 gramm
sűrített tej
- 100 gramm
víz
- 75 milliliter
fehércsokoládé aprítva
- 175 gramm
Elkészítés:
A gyümölcsbetéttel kezdjük, mert ennek idő kell a dermedésre.
A 2g zselatinport áztassuk be a 10g hideg vízbe.
A gyümölcsöt a cukorral forraljuk össze, majd sűrítsük be a kevés hideg vízben elkevert keményítővel.
Ha kész, húzzuk le a tűzről és mérjünk ki 100g-ot, amelyben keverjük el a megduzzadt zselatint. (a megmaradt gyümölcsöt tegyük félre öntetnek fagylaltokhoz, süteményekhez.)
Egy 12-15cm-es tortakarikát béleljünk ki folpack-kal, és öntsük bele a gyümölcszselét.
Tegyük be a fagyasztóba 1-2 órára, hogy megkeményedjen.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Egy sütőlemezt béleljünk ki sütőpapírral.A piskótához:
A szobahőmérsékletű margarint és a cukrot habosítsuk ki, majd adjuk hozzá a tojást is.
Forgassuk hozzá a lisztet majd az aprított pisztáciát is.
Kenjünk egy kb 20cm-es kört a sütőpapírra, majd süssük kb 10-12 percig.
Hűtsük ki majd egy 18cm-es tortakarika segítségével szúrjunk ki / vágjunk ki belőle egy 18cm-es kört, épp akkorát, amekkora beleillik a 18 cm-es tortakarikába.
A krém következik:
A zselatinporra öntsünk 15g hideg vizet, majd tegyük félre, hogy megduzzadjon.
A tojássárgát és a tejszínt keverjük el a vanília rúd magjaival, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrítsük be. Vegyük le a tűzről.
Adjuk hozzá a zselatint is, és keverjük el.
Szórjuk bele az aprított fehér csokoládét is, és keverjük simára. Hűtsük szobahőmérsékletűre.
A tejszínt verjük puha habbá, és több részletben forgassuk a fehércsokis masszához.
A tortakarika aljába illesszük a méretre vágott piskótát. Az oldalát kibélelhetjük fóliával.
A fehércsokis mousse kb. negyedét öntsük bele és tegyük a fagyasztóba 15 percre, amíg kissé megszilárdul a teteje. Ekkor helyezzük rá a fagyasztott gyümölcszselét is. Öntsük a tetejére a maradék mousse-t és tegyük vissza a fagyasztóba legalább 4-6 órára.
A glazúrhoz a zselatinport öntsük fel a 65g vízzel.
A cukrot, sűrített tejet és 75g vizet forraljuk össze, amíg a cukor elolvad.
Keverjük el benne a megduzzadt zselatint.
Öntsük rá az aprított fehércsokoládéra, majd egy botmixer segítségével keverjük simára. A botmixer végét lepje el a csokis massza, és ne mozgassuk mixelés közben, ezzel elkerüljük a habosodást.
Étefestékkel színezzük a masszát. Ha több színt szeretnénk használni, akkor osszuk szét a masszát és külön színezzük, de vigyázzunk, hogy az alapszínből (pl. világos rózsaszín) legyen a legtöbb mennyiségű glazúr.
Hűtsük ki kb 34°C fokosra.
A kifagyasztott tortáról vegyük le a karikát, és helyezzük egy nagyobb tálon elhelyezett széles pohár tetejére. (így lesz hova folynia a tükörglazúrnak.)
Öntsük rá a glazúrt egyenletesen. Az alapszínből a legtöbbet, majd ha további színeket használtunk, akkor annak a tetejére öntsünk/csepegtessünk a többi színből is keveset.
Hagyjuk egy kicsit csepegni, majd az aljáról a feleseleget egy kés segítségével távolítsuk el.
Óvatosan tegyük át a tortát egy tortatálra.
Tálalásig hűtőben tároljuk.
TIPP:
A márványos hatás érdekében egy kiöntő edénybe öntsünk a különböző színekből felváltva, több réteget egymás tetejére. Ebből az edényből öntsük a glazúrt a torta tetejére.
TIPP:
A tortánkat díszítsük Dr. Oetker szórócukorkákkal vagy habcsókokkal és aprított pisztáciával, friss gyümölcsökkel!