Fekete-erdei meggytorta
Hozzávalók
A töltelékhez és a díszítéshez
étkezési keményítő | 1 evőkanál | |
---|---|---|
habfixáló | 1 csomag | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
étcsokoládé | 150 gramm | |
meggy, vagy ribizlilekvár | 50 gramm | |
+ 1,5 dl tejszín | 7.5 dl | |
porcukor | 60 gramm | |
citromhéj | 1 darab | |
fahéj | 1 kevés | |
cseresznyepálinka | 9 evőkanál | |
zselatin (15 gr) | 1.5 csomag | |
kristálycukor | 4 dekagramm | |
üveg magozott meggy (35-40 dkg) | 1 nagy |
A kakaós piskótatortához
liszt | 10 dekagramm | |
---|---|---|
vaníliás cukor | 1 csomag | |
kristálycukor | 18 dekagramm | |
só | 1 darab | |
hideg víz | 4 evőkanál | |
tojás | 6 darab | |
sütőpor | 2 kávéskanál | |
kakaópor | 2 evőkanál | |
étkezési keményítő | 8 dekagramm |
Desszertek: Fekete-erdei meggytorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
26 cm-es átmérőjű tortaformában a hozzávalókból kakaós piskótát sütünk. A piskótát 3 lapra vágjuk és meglocsoljuk cseresznyepálinkával. A töltelékhez a meggybefőttet leszűrjük és 16 szemet félreteszünk a díszítéshez. 2,5 dl meggylét lábasba öntünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, kevés fahéjat, valamint a citromhéjat és felforraljuk. 2 ek. hideg vízben elkeverjük az étkezési keményítőt és a forrdogáló meggyléhez adjuk, éppen csak sűrűsödésig főzzük, kb. 1 percig, végül belekeverjük a meggyet, majd hagyjuk kihűlni. A zselatint beáztatjuk 1 dl hideg vízbe, hogy puhuljon. A zselatint mérsékelt tűzön felolvasztjuk. A porcukorral félkeményre felverünk 7,5 dl tejszínt, 1 merőkanálnyit a langyos zselatinhoz keverünk, majd a krémes állagú tejszín egészéhez adjuk és kemény habbá verjük. Az alsó tésztakorongot lapos tálra helyezzük, vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd 2-3 cm-es távolságot tartva 3 dundi habgyűrűt nyomunk a tetejére és óvatosan közéjük szedjük a meggykrém felét. A második tésztakorongot ugyancsak vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd habos oldalával lefelé a töltelék tetejére tesszük. A másik oldalát is megkenjük habbal, majd a habgyűrűk és a maradék meggykrém következik, végül a tejszínnel megkent 3. tortalap. A lekvárt felforrósítjuk, elkenjük a torta tetején, majd bevonjuk a maradék tejszínnel úgy, hogy az oldalára is bőven jusson. 12 órára a hűtőbe tesszük. A maradék 1,5 dl tejszínnel és csokiforgáccsal díszítjük.