Fekete-erdei meggytorta
Fekete-erdei meggytorta
  • timer95 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A töltelékhez és a díszítéshez

    • étkezési keményítő - 1 evőkanál
    • habfixáló - 1 csomag
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • étcsokoládé - 150 gramm
    • meggy, vagy ribizlilekvár - 50 gramm
    • + 1,5 dl tejszín - 7.5 dl
    • porcukor - 60 gramm
    • citromhéj - 1 darab
    • fahéj - 1 kevés
    • cseresznyepálinka - 9 evőkanál
    • zselatin (15 gr) - 1.5 csomag
    • kristálycukor - 4 dekagramm
    • üveg magozott meggy (35-40 dkg) - 1 nagy

    A kakaós piskótatortához

    • liszt - 10 dekagramm
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • kristálycukor - 18 dekagramm
    • só - 1 darab
    • hideg víz - 4 evőkanál
    • tojás - 6 darab
    • sütőpor - 2 kávéskanál
    • kakaópor - 2 evőkanál
    • étkezési keményítő - 8 dekagramm

    Elkészítés:

    1. 26 cm-es átmérőjű tortaformában a hozzávalókból kakaós piskótát sütünk. A piskótát 3 lapra vágjuk és meglocsoljuk cseresznyepálinkával. A töltelékhez a meggybefőttet leszűrjük és 16 szemet félreteszünk a díszítéshez. 2,5 dl meggylét lábasba öntünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, kevés fahéjat, valamint a citromhéjat és felforraljuk. 2 ek. hideg vízben elkeverjük az étkezési keményítőt és a forrdogáló meggyléhez adjuk, éppen csak sűrűsödésig főzzük, kb. 1 percig, végül belekeverjük a meggyet, majd hagyjuk kihűlni. A zselatint beáztatjuk 1 dl hideg vízbe, hogy puhuljon. A zselatint mérsékelt tűzön felolvasztjuk. A porcukorral félkeményre felverünk 7,5 dl tejszínt, 1 merőkanálnyit a langyos zselatinhoz keverünk, majd a krémes állagú tejszín egészéhez adjuk és kemény habbá verjük. Az alsó tésztakorongot lapos tálra helyezzük, vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd 2-3 cm-es távolságot tartva 3 dundi habgyűrűt nyomunk a tetejére és óvatosan közéjük szedjük a meggykrém felét. A második tésztakorongot ugyancsak vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd habos oldalával lefelé a töltelék tetejére tesszük. A másik oldalát is megkenjük habbal, majd a habgyűrűk és a maradék meggykrém következik, végül a tejszínnel megkent 3. tortalap. A lekvárt felforrósítjuk, elkenjük a torta tetején, majd bevonjuk a maradék tejszínnel úgy, hogy az oldalára is bőven jusson. 12 órára a hűtőbe tesszük. A maradék 1,5 dl tejszínnel és csokiforgáccsal díszítjük.