Fekete erdő torta
Fekete erdő torta
  • timer300 perc
  • moodKözepes
  • person6 fő

Hozzávalók:

    A piskótához

    • tojás - 6 darab
    • cukor - 120 gramm
    • liszt - 100 gramm
    • kakaópor - 20 gramm

    A meggyes töltelékhez

    • meggybefőtt - 400 gramm
    • étkezési keményítő - 60 gramm

    a csokis tejszínhez

    • tejszín 30%-os - 400 milliliter
    • kakaópor vagy langyosra hűtött olvasztott csokoládé - 50 gramm

    a tejszínhabkrémhez

    • tejszín 30%-os - 400 milliliter
    • vaníliarúd - 1 darab
    • cseresznyepálinka (ízlés szerint) - darab

    Elkészítés:

    1. A sütőt melegítsük elő 180ºC-osra. Egy 23cm-es tortakarika alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalán pedig kenjük ki margarinnal és lisztezzük be. A lisztet és kakaóport szitáljuk át. A tojásokat válasszuk szét.
    2. A sárgáját a cukor harmadával keverjük habosra kézi vagy gépi habverőbel. A tojásfehérjét verjük kemény habbá a maradék cukorral. A tojások sárgájához óvatosan keverjük hozzá a felvert tojáshabot, majd a kakaóporos lisztet. Öntsük a masszát az előkészített tortaformába és a 180ºC-os sütőben kb 45 perc alatt süssük meg. (Tűpróvával ellenőrizzük, h megsült-e a tészta). Tegyük rácsra. Ha kihűlt, vízszintesen vágjuk 3 karikába.
    3. A meggypudinghoz a meggybefőttet levével együtt közepes lángon egy lábasban felforraljuk és a keményítővel sűrítjük. (a keményítőt kevés, még hideg meggybefőtt levével elkeverjük, így öntjük a meleg gyümölcshöz). Hagyjuk langyosra hűlni. Habzsákba töltjük.A tejszínes csokikrémhez a 4dl tejszínt felverjük habbá, és 50g kakaóporral (vagy olvasztott és szobahőmérsékletűre hűtött csokoládéval) és kevés porcukorral elkeverjük. Habzsákba töltjük.A vaniliás, cseresznyepálinkás tejszínhabhoz a 4dl felvert tejszínhabhoz adjuk az ízesítőket. Habzsákba töltjük ezt is.
    4. Most következik a torta betöltése: Az alsó piskótakarika szélére nyomjunk körbe a csokis krémből, mellé a tejszínesből, a kettő közé pedig a meggypudingból. Tegyük rá a második lapot. A következő rétegnél ellentétesen nyomjuk ki a töltelékeket a piskótalapra. Tegyük rá a harmadik piskótalapotés kenjük körbe vagy a csokis vagy a fehér tejszínes krémmel.
    5. Tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára (10 óra) vagy fagyasztóba 3-4 órára. Ha jól kihűtöttük, a torta oldalát panírozzuk csokiforgáccsal, a tetejét díszítsük tejszínhab rózsákkal. A közepét pedig csokiforgáccsal.

    Sütéshez