Ferdinánd tekercs
Hozzávalók
A töltelékhez
Dr. Oetker Vanillincukor | 1 csomag |
---|---|
Ráma | 10 dekagramm |
kristálycukor | 14 dekagramm |
A tésztához
Ráma | 8 dekagramm |
---|---|
Dr. Oetker Instant Élesztő | 2 dekagramm |
tej | 2 dl |
kristálycukor | 2 csapott evőkanál |
só | 1 csipetnyi |
finomliszt, a fele Graham-liszt, vagy tönkölyliszt is lehet | 40 dekagramm |
tojássárgája | 3 darab |
A locsoláshoz
Főzőtejszín | 2 dl |
---|---|
Dr. Oetker Vanillincukor | 1 csomag |
kristálycukor | 1.5 evőkanál |
A nyújtáshoz
finomliszt | 1 darab |
---|
A tepsi kikenéséhez
Ráma | 2 dekagramm |
---|---|
kristálycukor | 2.5 evőkanál |
A körbekenéshez
Ráma | 4 dekagramm |
---|
Desszertek: Ferdinánd tekercs a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk és meleg helyen 10 perc alatt felfuttatjuk. A cukrot és a sót beleszórjuk, majd tálba töltjük, majd a liszttel, a tojások sárgájával, valamint az olvasztott Ramával közepesen kemény tésztává gyúrjuk, dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a Ramát először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra.
A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros Ramával egyenletesen megkenjük. Ezután felcsavarjuk, majd belisztezett késsel kb. 3 centi vastagon felszeleteljük.
Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát Ramával jól kikenünk, cukorral vastagon behintünk. A tésztatekercseket olvasztott Ramával vékonyan körbekenjük, nem túl szorosan a formába fektetjük. Langyos helyen 30 percen át kelesztjük, majd előmelegített sütőben, az alsó rácson (az alja készül el nehezebben), jó közepes lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 170 °C) 20 percig sütjük.
Ekkor a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk és további kb. 22 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük.
A vége felé, ha a teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk, de az is jó, ha a süteményt végig a sütő alsó rácsán sütjük.
A sütőből kivéve 5 perc után, még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nem jön ki a cukormáz miatt.