Finom mandulatorta
Hozzávalók
A tepsi kikenéséhez
Rama Vajas Íz | 1 darab | |
---|---|---|
finomliszt | 1 darab |
A tésztához
tisztított mandulabél | 20 dekagramm | |
---|---|---|
tojás | 8 darab | |
kristálycukor | 12 dekagramm | |
finomliszt | 3 dekagramm |
A krémhez
tej | 2.5 dl | |
---|---|---|
tojássárgája | 4 darab | |
finomliszt | 1 púpos evőkanál | |
kristálycukor | 20 dekagramm | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
Rama Vajas Íz | 20 púpos kávéskanál | |
rum | 1 evőkanál | |
erős feketekávé | 1 evőkanál |
A karamellhez
kristálycukor | 9 evőkanál | |
---|---|---|
víz | 3 evőkanál |
Az oldalára és a tetejére
vékony lapocskákra vágott mandula (készen kapható) | 10 dekagramm |
---|
Desszertek: Finom mandulatorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tésztához való mandulát egy serpenyőben szárazon, közepes tűzön kevergetve megpirítjuk. Ha kihűlt, megőröljük. Közben mérjük, a tésztába pontosan 14 dkg kell belőle, a többit egészben elropogtathatjuk.
A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. Először a mandulát és a lisztet, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét forgatjuk bele. Egy tepsit Ramával kikenünk, lisztezünk, majd egy 24 cm átmérőjű tortakarikát rányomunk. Így ott marad a helye, aminek a formájára elkenegetjük a tészta egynegyedét. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.10 perc alatt megsütjük.
Még melegen leemeljük a tepsiről. Ugyanígy még 3 lapot sütünk, majd hűlni hagyjuk. A kevésbé gyakorlottak sütőpapíron süssék a tésztát, így még biztosabb, hogy nem ragad le.
A karamellhez a cukrot a vízzel együtt egy serpenyőbe töltjük és világosbarnára karamellizáljuk. Három tésztalapot vékonyan bevonunk vele. Ez a művelet komoly gyakorlatot igényel, mert a karamell pillanatok alatt megköt. A legjobb három részletben elkészíteni, igaz, így tovább tart.
A krémhez a tejet a tojások sárgájával, a liszttel és a kétféle cukorral sűrű krémmé főzzük, majd hűlni hagyjuk. A puha, szoba-hőmérsékletű Ramát először magában keverjük habosra. Apránként hozzáadjuk a főzött krémet, majd felét a rummal, a többit a kávéval ízesítjük.
A tésztalapokat a kétféle krémmel váltakozva megtöltjük, a tetejére az a lap kerüljön, amelyiken nincs karamell. A torta oldalát és tetejét a maradék krémmel bevonjuk.
Hűtőszekrényben 1 órán át dermesztjük. A vékony lapocskákra vágott mandulát egy serpenyőben világosbarnára pirítjuk. Ha kihűlt, egyenletesen a torta oldalára és tetejére nyomkodjuk. Egy éjjelen át dermesztjük, hogy az íze összeérjen.