Finom mandulatorta
Hozzávalók
A tésztához
finomliszt | 3 dekagramm | |
---|---|---|
kristálycukor | 12 dekagramm | |
tojás | 8 darab | |
tisztított mandulabél | 20 dekagramm |
A krémhez
erős feketekávé | 1 evőkanál | |
---|---|---|
rum | 1 evőkanál | |
porcukor | 20 dekagramm | |
Dr. Oetker Sütőpor | 1 csomag | |
tojássárgája | 4 darab | |
finomliszt | 1 púpos evőkanál | |
tej | 2.5 dl | |
Rama Vajas Íz | 20 púpos kávéskanál |
A karamellhez
víz | 3 evőkanál | |
---|---|---|
kristálycukor | 9 evőkanál |
Az oldalára és a tetejére
vékony lapocskákra vágott mandula (készen kapható) | 10 dekagramm |
---|
Desszertek: Finom mandulatorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tésztához való mandulát serpenyőben szárazon, közepes tűzön kevergetve pár perc alatt megpirítjuk. Ha kihűlt, megőröljük. Közben megmérjük, a tésztába pontosan 14 dkg kell belőle, a többit egészben elropogtathatjuk.
A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. Először a mandulát és a lisztet, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét forgatjuk bele.
Egy tepsit Rama Vajassal kikenünk, kilisztezünk, majd egy 24 cm átmérőjű tortakarikát rányomunk. Így ott marad a helye, aminek a formájára elkenegetjük a tészta egynegyedét. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180C, légkeveréses sütőben 165C) kb.10 perc alatt megsütjük és még melegen leemeljük a tepsiről. Ugyanígy még 3 lapot sütünk, majd hűlni hagyjuk.
A karamellhez a cukrot a vízzel együtt serpenyőbe töltjük és világosbarnára karamellizáljuk. Három tésztalapot vékonyan bevonunk vele. Ez a művelet komoly gyakorlatot igényel, mert a karamell pillanatok alatt megdermed. A legjobb három részletben elkészíteni, igaz, így tovább tart.
A krémhez a tejet a tojások sárgájával, a liszttel és a vaníliás cukorral krémmé főzzük, majd hűlni hagyjuk. A Rama Vajast először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A már hideg, főzött krémet kikeverjük, a cukros Rama Vajast apránként hozzáadjuk. A felét a rummal, a többit a kávéval ízesítjük.
A tésztalapokat a kétféle krémmel váltakozva megtöltjük, a tetejére az a lap kerüljön, amelyiken nincs karamell. A torta oldalát és tetejét a maradék krémmel bevonjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át dermesztjük. A vékony lapocskákra vágott mandulát serpenyőben világosbarnára pirítjuk. Ha kihűlt, egyenletesen a torta oldalára és tetejére nyomkodjuk. Egy éjszakán keresztül hűtőszekrényben dermesztjük, hogy az ízek összeérjenek.