Feltöltve:

Flódnitorta

access_alarm 95
cake Közepes
person_outline 10 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

Rama Vajas Íz38 dekagramm
víz2 dl
zsemlemorzsa5 dekagramm
tojás1 darab
alma1 kilogramm
mazsola6 dekagramm
finomliszt60 dekagramm
1 teáskanál
őrölt fahéj1 teáskanál
hideg víz2 dl
kristálycukor40 dekagramm
citrom reszelt héja1 darab
őrölt dió50 dekagramm
instant élesztő1 dekagramm
őrölt mák50 dekagramm

Elkészítés

1. lépés

A tésztához a lisztet 35 dkg Ramával elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a cukorral, az összemorzsolt élesztővel és a vízzel összegyúrjuk. Ragacsos marad, nem válik el az edény falától, de így jó. Letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. lépés

Ezután 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúrólapon egy kb. 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk, a tortakarikát ráfektetjük, ami mentén a tésztát körbevágjuk. A leeső részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is, ebből lesz ugyanis a torta oldala, ehhez kell a legtöbb tészta.

3. lépés

Sütőpapírral bélelt vagy Ramával kikent tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 10 perc alatt elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk.

4. lépés

Közben a máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, a mákot belekeverjük. Mazsolával is gazdagíthatjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A diótölteléket ugyanígy készítjük el.

5. lépés

Egy 26 cm átmérőjű, szétszedhető tortaformát a maradék Ramával kikenünk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A legducibb cipót téglalap alakúra nyújtjuk és belülről a forma oldalához tapasztjuk.

6. lépés

A diótölteléket vizes késsel rásimítjuk. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk.

7. lépés

Az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk s mielőtt levet engedhetne (ezért is nem készítettük el előbb), az előzőekre rétegezzük és az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tésztaszéleknél jól összenyomkodjuk. A tetejét felvert tojással lekenjük.

8. lépés

Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C, légkeveréses sütőben 200°C) kb. 35 percig sütjük. Félidőben a tetejét alufóliával letakarjuk, nehogy megégjen. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel, ekkor a tetejét porcukorral is behinthetjük.

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 20"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 50"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 110"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 0"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 50"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 55"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem