Fonott foszlós kalács
Desszertek: Fonott foszlós kalács a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
50 dkg lisztbe belekeverünk langyos tejjel megkelesztett 2 dkg élesztőt, késhegynyi sót, 1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint 5 evőkanál cukorral elkevert 2,5-3 dl tejet (kb.), hogy jó gyenge tésztát kapjunk. Jó kidolgozzuk, amíg szép sima lesz és hólyagokat vet. Ekkor részletekben lassanként beleöntünk 5 dkg olvasztott, langyos Ramát, ettől lesz foszlós a kalács és újból simára dolgozzuk. Tetejét kissé meglisztezzük és meleg helyen lassan megkelesztjük. Jól meg kell keleszteni, mert különben megreped. Belisztezett deszkán annyi részre osztjuk, ahány ágból fonni akarjuk. Fonás közben az ágakat megcsavarjuk, majd Ramával kikent tepsiben újra megkelesztjük. Felvert tojással megkenve lassú tűzön 180 fokon pirosra sütjük kb. 40 perc alatt.