Fonott, foszlós,mákos-meggyes kalács
Hozzávalók
A mákos-meggyes töltelékhez
darált, cukrozott mák | 15 dekagramm | |
---|---|---|
magozott meggybefőtt levétől lecsepegtetve | 0.5 pohár |
Egy rúd kalácshoz
liszt | 50 dekagramm | |
---|---|---|
tojás | 1 egész | |
tojássárgája | 2 darab | |
élesztő | 3 dekagramm | |
cukor | 1 teáskanál | |
porcukor | 1 evőkanál | |
olvasztott Rama | 6 evőkanál | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
tej | 1 darab | |
só | 1 csipetnyi |
Desszertek: Fonott, foszlós,mákos-meggyes kalács a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
Az élesztőt fél dl tejben a cukorral felfuttatjuk. Amikor megkelt, a többi lisztbe öntjük és 1 egész tojással, 1 tojássárgával,1 ek. porcukorral, 1 citrom reszelt héjával, csipet sóval és annyi tejjel, hogy puha legyen, jól kidolgozzuk. Közben 5 ek olvasztott, de nem forró Ramát dolgozunk bele, majd a kétszeresére kelesztjük. A tésztát átgyúrjuk, 3 rudat formálunk belőle és szorosan összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgával lekenjük és addig kelesztjük még letakarva, amíg a tepsit ki nem tölti. Előmelegített sütőben, kis lángon szép pirosra sütjük. A sütés vége felé 1 dl meleg tejben 1 csg vaníliás cukrot összekeverünk és a kalácsot meglocsoljuk. Ettől lesz szép fényes és foszlós.