magozott meggybefőtt levétől lecsepegtetve
- 0.5 pohár
Egy rúd kalácshoz
liszt
- 50 dekagramm
tojás
- 1 egész
tojássárgája
- 2 darab
élesztő
- 3 dekagramm
cukor
- 1 teáskanál
porcukor
- 1 evőkanál
olvasztott Rama
- 6 evőkanál
citrom reszelt héja
- 1 darab
tej
- 1 darab
só
- 1 csipetnyi
Elkészítés:
Az élesztőt fél dl tejben a cukorral felfuttatjuk. Amikor megkelt, a többi lisztbe öntjük és 1 egész tojással, 1 tojássárgával,1 ek. porcukorral, 1 citrom reszelt héjával, csipet sóval és annyi tejjel, hogy puha legyen, jól kidolgozzuk. Közben 5 ek olvasztott, de nem forró Ramát dolgozunk bele, majd a kétszeresére kelesztjük. A tésztát átgyúrjuk, 3 rudat formálunk belőle és szorosan összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgával lekenjük és addig kelesztjük még letakarva, amíg a tepsit ki nem tölti. Előmelegített sütőben, kis lángon szép pirosra sütjük. A sütés vége felé 1 dl meleg tejben 1 csg vaníliás cukrot összekeverünk és a kalácsot meglocsoljuk. Ettől lesz szép fényes és foszlós.