Fonott, foszlós,mákos-meggyes kalács
Fonott, foszlós,mákos-meggyes kalács
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A mákos-meggyes töltelékhez

    • darált, cukrozott mák - 15 dekagramm
    • magozott meggybefőtt levétől lecsepegtetve - 0.5 pohár

    Egy rúd kalácshoz

    • liszt - 50 dekagramm
    • tojás - 1 egész
    • tojássárgája - 2 darab
    • élesztő - 3 dekagramm
    • cukor - 1 teáskanál
    • porcukor - 1 evőkanál
    • olvasztott Rama - 6 evőkanál
    • citrom reszelt héja - 1 darab
    • tej - 1 darab
    • só - 1 csipetnyi

    Elkészítés:

    1. Az élesztőt fél dl tejben a cukorral felfuttatjuk. Amikor megkelt, a többi lisztbe öntjük és 1 egész tojással, 1 tojássárgával,1 ek. porcukorral, 1 citrom reszelt héjával, csipet sóval és annyi tejjel, hogy puha legyen, jól kidolgozzuk. Közben 5 ek olvasztott, de nem forró Ramát dolgozunk bele, majd a kétszeresére kelesztjük. A tésztát átgyúrjuk, 3 rudat formálunk belőle és szorosan összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgával lekenjük és addig kelesztjük még letakarva, amíg a tepsit ki nem tölti. Előmelegített sütőben, kis lángon szép pirosra sütjük. A sütés vége felé 1 dl meleg tejben 1 csg vaníliás cukrot összekeverünk és a kalácsot meglocsoljuk. Ettől lesz szép fényes és foszlós.