Fonott kakaós kalács
Hozzávalók
A tésztához
liszt | 90 dekagramm |
---|---|
élesztő | 4.5 dekagramm |
tojássárgája | 3 darab |
tojásfehérje | 2 darab |
étolaj | 3 evőkanál |
só | 1 teáskanál |
porcukor | 3 evőkanál |
kakaópor | 2 evőkanál |
tej | 0.5 dl |
A kalács lekenéséhez
tojássárgája | 1 darab |
---|---|
tej | 1 kevés |
A kalácstészta lekenéséhez
olaj | 1 darab |
---|
Desszertek: Fonott kakaós kalács a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
Az élesztőt cukros tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával, a tojásfehérjével, a sóval és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepes keménységű kelt tésztát kapjunk.
Amikor már egyenletes,"szálas" a tészta, beledolgozzuk az olajat is, majd a tésztát megfelezzük.
Az egyik marad fehéren, a másikba beledagasztjuk a tejjel összekevert kakaót. Jól kidolgozzuk és külön edényben mind a két tésztát a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztákat, a kakaósat és a világosan hagyottat is 4 részbe vágjuk. Mindegyik tésztát téglalap alakúra sodorjuk és olajjal lekenjük.
Egy világos, megkenve olajjal, ráfektetve a kakaós. Sodrófával rásodorjuk hogy összetapadjon, majd feltekerjük, mint a bejglit. Mindegyiknél így járunk el. Minden 2.-nál alul van a kakaós és rátesszük a sárgát.
A következőnél a sárga van alul és rajta a kakaós lap. 2-2 rudat összefonunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Újból kelesztjük addig amíg a tepsit ki nem tölti. A tejet a tojássárgával összekeverjük és a kalácsunkat lekenjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, ha barnulna, fóliával a tetejét letakarjuk.