Fonott kalács
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 8 dekagramm | |
---|---|---|
tojás | 4 darab | |
tej | 7 dl | |
porcukor | 3 evőkanál | |
sima liszt | 1 kilogramm | |
szárított élesztő | 2 csomag |
Desszertek: Fonott kalács a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
1 dl meleg tejben futtassuk föl az élesztőt. A másik 6 dl tejet is melegítsük fel egy kicsit. A Rama margarint olvasszuk föl.
A lisztet öntsük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a porcukrot, az olvasztott Rama-t, a többi meleg tejet és pár csipet sót. Jól keverjük ki a tésztát. Ne legyen túl lágy, de túl kemény sem. Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet, vagy ha túl kemény lett, akkor egy pici tejet.
Dagasszuk ki kézzel legalább fél órán keresztül. Akkor van kész, ha már könnyedén leválik a tál széléről a tészta, illetve dagasztás közben már szépen "hólyagosodik". Ezután fedjük le egy konyharuhával, és tegyük meleg helyre legalább fél órát kelni.
Majd gyúrjuk át egy pár perc alatt még egyszer. Osszuk el a tésztát 4-felé. Minden gombócot pedig előbb félbe, majd 3 részbe. Így lesz 4 db 6-os fonatú kalácsunk.
Fonjuk meg a kalácsokat és tegyük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire. (Valószínű, hogy egyszerre majd csak 2 db kalácsot tudunk megsütni. A kalácsokat kenjük be a felvert tojással és hagyjuk egy pár percet még pihenni.
Ezután tegyük kb. 100 fokos sütőbe őket kb. 5 percre, míg a tojás rászárad a kalács felületére, majd pedig tekerjük föl a hőmérsékletet 190 fokra. Süssük kb. 20 percig, míg szép fényes barna lesz a kalácsok teteje.