Fonott kalács aszalt gyümölccsel
Hozzávalók
tojássárgája | 4 darab |
---|---|
Rama Vajas Íz | 10 dekagramm |
tejföl | 1 evőkanál |
citromlé | 1 teáskanál |
tej | 2 dl |
aszalt szilva | 10 dekagramm |
liszt | 50 dekagramm |
só | 1 csipetnyi |
rum | 1 evőkanál |
aszalt sárgabarack | 20 dekagramm |
porcukor | 20 dekagramm |
élesztő | 4 dekagramm |
kristálycukor | 1 evőkanál |
sárgabarck pálinka | 2 evőkanál |
darált mogyoró | 10 dekagramm |
Desszertek: Fonott kalács aszalt gyümölccsel a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
Egy evőkanálnyi cukrot, egy kevés lisztet és 1/2 dl langyos tejet összekeverünk, belemorzsoljuk az élesztőt és néhány percig hagyjuk kelni. A megkelt élesztőt beleöntjük az átszitált lisztbe. A felolvasztott Ramába beletesszük a cukrot, a langyos tejet, a tojássárgájákat, rumot, tejfölt, egy csipet sót és a reszelt citromhéjat.
Simára keverjük, és még langyosan hozzáadjuk a liszthez. A tésztát alaposan kidolgozzuk, hogy szalagos legyen és elváljon a keverőedény falától, aztán langyos helyen megkelesztjük.
Az egyik töltelékhez apró kockákra vágjuk az aszalt sárgabarackot, majd leöntjük a sárgabarack pálinkával (vagy gyümölcslével) és a citromlével.
A másik töltelékhez habosra keverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a darált mogyorót és a felaprított aszalt szilvát.
A megkelt tésztát 1 cm vastagra és kb. 40 cm hosszú téglalap alakúra nyújtjuk. Hosszában kettévágjuk és az egyik oldal közepére az egyik fajta tölteléket, a másik közepére a másikat kenjük. Külön-külön összetekerjük őket, majd a két hosszú tekercset összesodorjuk.
Kikent sütőlapra helyezzük és megkelesztjük. Mielőtt a sütőbe tennénk, a tetejét megkenjük tejszínes tojássárgájával. 180 °C fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
Sütés közben a kelt tészta kevésbé nő meg, ha a sütőlap sarkát nem kenjük ki, mivel a tészta odasül az aljához és megtartja formáját.