Francia mákos krémes
Francia mákos krémes
  • timer20 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Krémhez

    • tojássárgája - 3 darab
    • porcukor - 15 dekagramm
    • vaníliás pudingpor - 2 csomag
    • tej - 7 dl
    • Ráma - 25 dekagramm
    • lekvár - 1 kevés

    Tetejére

    • mandulapehely - 1 adag
    • tojásfehérje - 2 darab
    • cukor - 15 dekagramm

    Mézes laphoz

    • liszt - 30 dekagramm
    • porcukor - 10 dekagramm
    • méz - 1 evőkanál
    • Ráma - 7 dekagramm
    • tojás - 2 darab
    • szódabikarbóna - 1 kávéskanál

    Mákos piskótához

    • cukor - 15 dekagramm
    • liszt - 15 dekagramm
    • tojás - 6 darab
    • víz - 3 evőkanál
    • étolaj - 0.5 dl
    • sütőpor - 0.5 csomag
    • mák (nem darált) - 10 dekagramm

    Elkészítés:

    1. A mézes laphoz a hozzávalókat összegyúrjuk, majd két lappá nyújtjuk. 180 fokon kb. 5-7 perc alatt megsütjük világos barna színűre. Amikor a mézes lapok kisültek, azonnal lekenjük egy kevés baracklekvárral.
    2. A mákos lap készítése: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vízzel, valamint az olajjal, végül hozzáadjuk a mákot is. A tojásfehérjét habbá verjük és óvatosan a masszához keverjük. Végül a sütőporos lisztet adjuk hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
    3. A krémhez a tojássárgákat habosra keverjük a Ramával. A pudingport a tejjel felfőzzük, majd amikor már kihűlt a tojásos-Ramás krém, összekeverjük a kettőt. Alulra kerül a mézes lap, rá a krém, arra pedig a mákos lap, majd erre ismét a krém és végül a mézes lappal zárjuk.
    4. Tetejére 2 db tojásfehérjét gőz felett felverünk a cukorral és a tészta tetejére simítjuk. Szórhatunk rá pirított mandulaszirmokat is. Nagyon finom.