Gesztenye mousse torta
Gesztenye mousse torta
  • timer200 perc
  • moodNehéz
  • person8 fő

Hozzávalók:

    A kakaós piskótához

    • Rama Vajas Íz - 60 gramm
    • kristálycukor - 60 gramm
    • Tojás - 1 darab
    • kakaópor - 10 gramm
    • Dr. Oetker Sütőpor - 0.5 kiskanál
    • Liszt - 50 gramm

    a gesztenyemoussehoz

    • tej - 40 gramm
    • kristálycukor - 20 gramm
    • gesztenyepüré - 120 gramm
    • rum - 1 kiskanál
    • Dr. Oetker Lapzselatin - 3 darab
    • habtejszín - 200 milliliter

    a rumos meggyzseléhez

    • fagyasztott meggy - 150 gramm
    • Cukor - 45 gramm
    • kukoricakeményítő - 1 kiskanál
    • rum - 1 kiskanál
    • Dr. Oetker Lapzselatin - 2 darab

    A tetejére díszítésnek

    • gesztenyepüré - 120 gramm
    • habtejszín - 50 milliliter

    Elkészítés:

    1. A rumos meggyes zseléhez a fagyasztott meggyet a cukorral és egy kevés vízzel forraljuk fel, főzzük puhára. A keményítőt keverjük el 1.5 evőkanál hideg vízben, és öntsük a meggypürére, majd folyamatosan kevergetve sűrítsük be. Vegyük le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük, és keverjünk hozzá 1 kiskanál rumot is. Közben a zselatinlapot áztassuk be hideg vízbe. Ha már megpuhult, nyomkodjuk ki és keverjük bele a még forró meggypürébe. Egy 18 cm-es kapcsos tortaformát béleljünk ki folpack-kal és öntsük bele a zselét. Tegyük fagyasztóba dermedni. Ha már nem folyós, akkor vegyük ki a formából és tegyük még vissza becsomagolva, felhasználásig.
    2. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Egy 18cm-es kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. Az oldalát vékonyan kenjük ki margarinnal.
    3. A puha Rama Vajas Ízt kézi habverővel keverjük habosra a cukorral, majd keverjük bele az 1 tojást is. Szitáljuk bele a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet is, és fakanállal keverjük egynemű masszává. Egyengessük el a tortaformában és süssük előmelegített sütően 15-20 percen át. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, mielőtt kivesszük a formából.
    4. A zselatinlapokat áztassuk be hideg vízbe.
    5. A gesztenyemasszához a tejet és a cukrot keverjük össze és melegítsük meg, amíg a cukor elolvad. Öntsük a gesztenyepürére, és keverjük jól el. Adjuk hozzá a rumot is, valamint a kinyomkodott zselatinapokat is keverjük el a forró masszában.
    6. A habtejszínt verjük fel kemény habbá és forgassuk a gesztenyemasszába.
    7. A torta összeállítása következik. A kakaós piskótát helyezzük a tortaforma aljába. A forma oldalát béleljük körbe írásvetítő fóliával, amit a forma magasságával egyező méretű csíkra vágtunk. A gesztenyemassza 2/3-át öntsük a piskótára, és simítsuk egyenesre a tetejét. Tegyük 15 percre fagyasztóba. Fontos, hogy legyen tartása mikor ráhelyezzük a meggyzselét.
    8. Vegyük ki a fagyasztóból és óvatosan helyezzük rá a meggyzselét. Erre öntsük a maradék gesztenyemousse-t, simítsuk el a tetejét és tegyük hűtőbe pár órára.
    9. Tálaláskor helyezzük a tortát egy tálra. Vegyük le a tortaforma oldalát, óvatosan húzzuk le a fóliát. Díszítsük a maradék gesztenyemasszával, és tejszínhab rózsákkal.

    Sütéshez