Feltöltve:

Gesztenyés croissant

100
Nehéz
1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

A krémhez

fagyasztott gesztenyemassza50 dekagramm
rum2 evőkanál

A tésztához

hideg tej1.2 dl
kisebb tojás1 darab
citromlé1 teáskanál
sütőpor1 csomag
1 teáskanál
finomliszt60 dekagramm
hideg víz1.2 dl
élesztő2 dekagramm
kristálycukor5 dekagramm
Ráma20 dekagramm

Desszertek: Gesztenyés croissant a sok Croissant recept közül.

Elkészítés

1

A Ramát 8 deka liszttel összedolgozzuk, kb. 10x10 centis tömbbé gyúrjuk és fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe rakjuk. A maradék lisztből egy evőkanálnyit a nyújtáshoz félreteszünk, a többit tálba rakjuk, a sóval és a sütőporral összeforgatjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk, a cukorral, a tojással, a tejjel, a vízzel és a citromlével könnyű tésztává gyúrjuk. Enyhén meglisztezett gyúrólapon „lóhere alakúra” kinyújtjuk. A Ramás tömböt a közepére állítjuk, a tészta széleit ráhajtjuk és az egészet konyharuhába burkolva, hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük. Ezután a hajtás következik. A tésztát belisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastag, 50 centi hosszú, 20 centi széles lappá nyújtjuk. Gondolatban hosszában 6 egyenlő részre osztjuk. Az egyik oldalról 1/6, a másik oldalról 2/6 részt ráhajtunk, így a tésztaszélek találkoznak. Ezután a keskenyebb részt ismét behajtjuk és a másik oldal tésztájával befedjük. Így végül egy hosszúkás tésztadarabot kapunk. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, majd kinyújtjuk és az előbbi módon ismét összehajtjuk, majd újabb 1 órát pihentetjük. Végül a tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastag, 50 centi hosszú és 20 centi széles lappá nyújtjuk. Éles késsel egyenlő szárú háromszögekre vágjuk. A tésztából leeső széleket egymás mellé illesztjük, így ezek is kiadnak egy egész süteményt. A kis tésztákat kézzel, és nem nyújtófával hosszanti irányban kicsit meghúzzuk, megnyújtjuk. A csúccsal szembeni oldalára halmozzuk a tölteléket. Ehhez a gesztenyemasszát szobahőmérsékleten felengedjük, a rummal ízesítjük. A tésztát feltekerjük, vigyázva, nehogy összenyomjuk. A kifliket sütőlapra rakjuk, egymástól kissé távol. Folpackkal letakarva langyos helyen kb. 1,5 órán át kelesztjük. Előmelegített sütőben a középső rácsra állítva, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb.18 percig sütjük.

Hozzászólások

Hasonló receptek

140"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

150"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

35"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

160"
Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem