Gesztenyés torta, marcipán díszítéssel
Hozzávalók
Tészta
cukor | 280 gramm | |
---|---|---|
finomliszt | 350 gramm | |
tej | 1.5 dl | |
olaj | 1.5 dl | |
tojás ( kb. 70 g körüli legyen egy db) | 4 darab | |
sütőpor | 1 csomag |
Gesztenyekrém
finomliszt | 60 gramm | |
---|---|---|
hideg tej | 2 dl | |
porcukor | 250 gramm | |
Ráma | 250 gramm | |
gesztenyemassza | 250 gramm | |
rumaroma | 1 darab |
Díszítés
marcipánmassza | 600 gramm | |
---|---|---|
cukrozatlan kakaópor | 1 kevés | |
smarties | 1 darab | |
ecset | 1 darab |
Desszertek: Gesztenyés torta, marcipán díszítéssel a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A piskótához a tojásfehérjéket elkezdjük felverni, majd hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük.
Elkeverjük a tejet, a cukrot, az olajat, a tojássárgákat annyira, hogy elvegyüljön. Rászitáljuk a sütőporos lisztet. Elkeverjük úgy, hogy ne legyen bekapcsolva a mixer, majd magas fokozaton 1,5-2 percig keverjük addig, amíg sima, világos nem lesz.
1-2 kanál tojáshabot teszünk a masszához és habverővel elkeverjük. Párszor ezt megismételjük, majd beletesszük az összes habot és simára keverjük.
A tortaforma alját kikenjük Ramával, lisztezzük és beleöntjük a masszát, a forma oldalára is felhúzva. 175 fokon szép barnára sütjük. Tűpróbát végezzünk.
Amíg a torta sül, elkészítjük a krémet. A lisztet a tejjel elkeverjük és sűrű pépet főzünk belőle, kis lángon. Ha kihűlt, belekeverjük a porcukrot, majd a Ramát, és a rumaromát. Nem kell megijedni ha csomós marad a pép, a szoba-hőmérsékletű Ramától és a cukortól sima lesz. A legvégén belekeverjük a gesztenyemasszát és a rumaromát.
A tortát háromfelé vágjuk, Formára igazítjuk, hogy kiadja a festőpaletta formáját. Megtöltjük a krémmel, lekenjük a tetejét és az oldalát is. Mielőtt beborítanánk a marcipánnal, pár órát a hűtőben pihentetjük. Én 1 éjszakát szoktam.
A marcipánt cukrozatlan kakaóporral színezzük barnára a kívánt szín eléréséig a kakaóval. Jól dolgozzuk el a kakaót, ne maradjon márványos. Színes smarties cukorkával és ecsettel díszíthetjük.