Gesztenyetorta
Hozzávalók
A tekercshez
só | 1 csipetnyi | |
---|---|---|
vaníliás cukor | 1 csomag | |
kristálycukor | 9 csapott evőkanál | |
hideg víz | 2 evőkanál | |
sütőpor | 1 csapott mokkáskanál | |
kakaópor | 1 evőkanál | |
étkezési keményítő | 4 dekagramm | |
liszt | 5 dekagramm | |
tojás | 3 darab |
A tetejére
kristálycukor | 4 evőkanál | |
---|---|---|
habfixáló | 1 csomag | |
habtejszín | 6 dl |
A krémhez
rum | 2 evőkanál | |
---|---|---|
fagyasztott gesztenyemassza | 75 dekagramm | |
Ráma | 40 dekagramm | |
tej | 7 dl | |
porcukor | 35 dekagramm | |
főznivaló vanília ízű pudingpor | 2 csomag |
A tortaalaphoz
tojás | 6 darab | |
---|---|---|
keserű kakaópor | 2 evőkanál | |
sütőpor | 0.5 csomag | |
finomliszt | 6 evőkanál | |
Ráma | 10 dekagramm | |
porcukor | 6 evőkanál |
Desszertek: Gesztenyetorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tekercs hozzávalóiból barna piskótát sütünk közepes méretű tepsiben. Amikor megsült egy konyharuhára téve melegen feltekerjük.
A torta készítése: a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel max. fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem meleg Ramát belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, de még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.
A tésztát 26 cm-es kapcsos formába simítjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 20 perc alatt megsütjük.
A krémhez a pudingport a tejben 10 dkg porcukorral ízesítve sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk. A puha Ramát először magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A felengedett puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros Ramához keverjük a hideg vaníliakrémmel együtt, a rummal ízesítjük.
A krém 2/3 részét egyenletesen a tésztára kenjük. A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé először a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele.
Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk. A krém 1/3 részével a tekercset megtöltjük, felszeleteljük és a torta oldalára illesztjük.