Feltöltve:

Gőz-fánk

access_alarm 70
cake Nehéz
person_outline 1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

liszt50 dekagramm
tej2 dl
porcukor15 gramm
élesztő5 gramm
tojássárgája2 darab
1 csipetnyi
olvasztott Rama10 gramm
sütésálló lekvár1 pohár
dió vagy mák15 dekagramm

Desszertek: Gőz-fánk a sok Fánk recept közül.

Elkészítés

1. lépés

Az élesztőt a meleg, de nem forró cukros tejben felfuttatom. A hozzávalókat előre kikészítem, hogy minden szoba-hőmérsékletű legyen és géppel kidolgoztatom. 30 percig kelesztem a tésztát, majd kicsit lisztes deszkán kb 1-1,5 cm vastagra kinyújtom. Lekvárkupacokat rakok a tésztára, majd ráhajtom és fánkszúróval kiszaggatom. Egy fazekat 1/3-ig vízzel megtöltök, felforralom és a szájára egy tüllt, (pl.: babapelenka) rögzítek, de nem túl feszesen. Lehetőleg olyan fazekat válasszunk, amekkora tálat rá tudunk borítani a tetejére, ugyanis a nyers fánkocskákat a forró gőzbe helyezve, tállal letakarva duzzadnak meg. Így kb 6-9 percig gőzölögnek mérettől függően és a tészta is, meg a benne rejlő lekvár is jól átfő. Ha elkészültek, először olvasztott Ramába, majd porcukros mákba, vagy dióba forgatom. Óvatosan kell hozzáfogni, mert a lekvár a belsejében lassan hűl ki. Remek és nagyon laktató desszert. Leginkább frissen készítve a legélvezetesebb. Igaz kicsit időigényes, de megéri a fáradtságot, mert minden esetben osztatlan a siker. Jó étvágyat.

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 80"
cake Nehéz
favorite_border 3
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 2
Megnézem

alarm_on 40"
cake Könnyű
favorite_border 5
Megnézem

alarm_on 90"
cake Nehéz
favorite_border 3
Megnézem

alarm_on 20"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 180"
cake Könnyű
favorite_border 2
Megnézem

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 160"
cake Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 90"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem