Gőz-fánk
Hozzávalók
liszt | 50 dekagramm | |
---|---|---|
tej | 2 dl | |
porcukor | 15 gramm | |
élesztő | 5 gramm | |
tojássárgája | 2 darab | |
só | 1 csipetnyi | |
olvasztott Rama | 10 gramm | |
sütésálló lekvár | 1 pohár | |
dió vagy mák | 15 dekagramm |
Desszertek: Gőz-fánk a sok Fánk recept közül.
Elkészítés
Az élesztőt a meleg, de nem forró cukros tejben felfuttatom. A hozzávalókat előre kikészítem, hogy minden szoba-hőmérsékletű legyen és géppel kidolgoztatom. 30 percig kelesztem a tésztát, majd kicsit lisztes deszkán kb 1-1,5 cm vastagra kinyújtom. Lekvárkupacokat rakok a tésztára, majd ráhajtom és fánkszúróval kiszaggatom. Egy fazekat 1/3-ig vízzel megtöltök, felforralom és a szájára egy tüllt, (pl.: babapelenka) rögzítek, de nem túl feszesen. Lehetőleg olyan fazekat válasszunk, amekkora tálat rá tudunk borítani a tetejére, ugyanis a nyers fánkocskákat a forró gőzbe helyezve, tállal letakarva duzzadnak meg. Így kb 6-9 percig gőzölögnek mérettől függően és a tészta is, meg a benne rejlő lekvár is jól átfő. Ha elkészültek, először olvasztott Ramába, majd porcukros mákba, vagy dióba forgatom. Óvatosan kell hozzáfogni, mert a lekvár a belsejében lassan hűl ki. Remek és nagyon laktató desszert. Leginkább frissen készítve a legélvezetesebb. Igaz kicsit időigényes, de megéri a fáradtságot, mert minden esetben osztatlan a siker. Jó étvágyat.