Grillázsos piramis
Grillázsos piramis
  • timer120 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • tojás - 10 darab
    • darált dió - 15 dekagramm
    • Ráma - 25 dekagramm
    • porcukor - 20 dekagramm
    • kakaópor - 2 evőkanál
    • sütőpor - 1 csomag
    • liszt - 15 dekagramm

    A krémhez

    • Ráma - 25 dekagramm
    • cukor - 10 dekagramm
    • tojás - 2 darab
    • cukorból és 10 dkg darált dióból grillázs - 20 dekagramm

    Elkészítés:

    1. Egy nagyobb téglalap alakú tepsit kivajazunk/lisztezünk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
    2. A 10 tojásfehérjét 3 evőkanál vízzel kemény habbá verjük, a sárgáját a margarinnal és a cukorral habosra keverjuk. Hozzáadjuk a kakaóport, a sütőporos lisztet, a darált diót és a tojáshabot. Kb. 30 perc alatt megsütjük.
    3. A krémhez a tojásokat a cukorral vízgőz felett, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
    4. A grillázshoz a cukrot világosbarnára karamellizáljuk. Hozzáadjuk a diót, és vizes deszkára borítjuk. Hagyjuk kihűlni. Kihűlés után ledaráljuk. A kihűlt krémet alaposan elkeverjuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a grillázst.
    5. A tésztát úgy vágjuk el, hogy legyen egy 4-5 egyforma hosszú lapunk, de mindegyik 2-3 cm-rel legyen keskenyebb a másiktól. A legkisebb legyen 2 cm széles. A maradék tésztát vonjuk be karamellel, amelyet 10 dkg cukorból, pár csepp ecetből és egy kanál vízből készítsünk el. Mielőtt megkötne, vágjuk 2 cm széles csíkokra. A legszélesebb tortalapot egy tálcára helyezzük, megtöltjük a krémmel, rátesszük az eggyel kisebb lapot, és igy tovább. A végén a legkisebb 2 cm-essel zárjuk. Az elkészült piramis oldalát is vonjuk be a krémmel, majd ezt fedjük be a karamellás csíkokkal. A csikok közét töltsük ki a maradék krémmel. A tetejét ízlés szerint dióval, krémmel, karamellel, cukorgyönggyel díszítsük.