Grízes-mézes szelet
Hozzávalók
A tésztához
lisztben elkevert 1 csapott_teáskanál szódabikarbóna | 50 dekagramm | |
---|---|---|
cukor | 15 dekagramm | |
tojás | 2 egész | |
olvasztott méz (mikróban 20 mp alatt átmelegszik) | 4 evőkanál | |
tejföl | 3 evőkanál | |
őrölt fahéj és szegfűszeg vegyesen | 1 teáskanál | |
baracklekvár | 6 evőkanál |
A krémhez
tej | 5 dl | |
---|---|---|
búzadara | 5 csapott evőkanál | |
só | 1 csipetnyi | |
Rama margarin | 20 dekagramm | |
porcukor | 20 dekagramm | |
vaníliás cukor | 1 csomag |
A mázhoz
tortabevonó | 1 tábla | |
---|---|---|
Rama margarin | 1 dekagramm | |
tej | 1 evőkanál |
Desszertek: Grízes-mézes szelet a sok
Elkészítés
Összegyúrjuk a tésztához valókat. Először nagyon ragad, de nem kell hozzá több liszt, mert akkor kemény lesz. A kezet lehet kissé lisztezni. A gyúrás közben alakul az állaga. Ha már elválik a kéztől 4 cipóra osztva nejlon zacskóban egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap, egyenként kb. 4-5 mm vastagra kinyújtjuk a cipókat és 4 lapot sütünk 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10-15 perc alatt. Közben a puha Ramát kikeverjük a porcukorral, a búzadarát a tejjel és a sóval közepesen sűrűre főzzük. A tűzről levéve összedolgozzuk a cukros Ramával.
Az első mézes lapot tálcára tesszük, megkenjük lekvárral, majd a krémmel ujjnyi vastagon. Rá a következő lap, lekvár, krém, majd a harmadik lap is így, végül rá a negyedik lap. Enyhén rányomjuk.
A tortabevonót apróra törve, a tejjel felolvasztjuk, végül a Ramával fényesre keverjük. Ezzel egyenletesen bevonjuk a felső lapot. 1-2 nap múlva lesz puha, így előre elkészítve várhatjuk a hosszúkás formára szeletelt sütivel a vendégeket.