Feltöltve:

Gundel palacsinta

access_alarm 60
cake Közepes
person_outline 4 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

tojássárgája3 dekagramm
Tojás2 darab
Olaj3 dl
Cukor1 teáskanál
tej2 dl
Liszt25 dekagramm
tejszín1 dl
mazsola5 dekagramm
dió25 dekagramm
1 csipetnyi
rum3 evőkanál
porcukor15 dekagramm
Étcsokoládé10 dekagramm
vaníliás cukor1 csomag
citrom reszelt héja1 darab
szénsavas ásványvíz3 dl
2,8 %-os tej3 dl

A Gundel palacsintáról
A híres, magyar eredetű Gundel palacsintát szerte a világon ismerik, de itton biztosan megtalálhatjuk szinte minden étterem menüjén. A Gundel palacsinta receptjét ma Gundel Károlyhoz kötjük, aki híres figura volt a 19. század elején a magyar gasztronómiában. Legendás étterme az 1939-es New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos étterme volt, és óriási sikernek bizonyult. Emellett Gundel Károly idegen nyelvű kiadványokkal is népszerűsítette a magyar konyhát. Mint minden legendás találmány esetén, a Gundel palacsintánál is felmerültek anekdoták a keletkezést illetően. (Szokás pl. Márai Sándor feleségéhez is kötni a receptet.) Mindez persze semmit nem von el a Gundel palacsinta értékéből.
A Gundel palacsinta, ez a diós-csokoládés desszert, igazi különlegesség, amit mindenki a saját szája íze szerint otthon is könnyedén és gyorsan el tud készíteni. Az eredeti recept szerint narancshéj, rum és mazsola is kerül a diós masszába, de több olyan Gundel palacsinta recept variáció van, amelyben ez előbb felsoroltak közül nem mindent tartalmaz a desszert. Az éttermekben tálaláskor gyakran locsolják meg forró, lángoló rummal a Gundel palacsintát, azaz flambírozzák és lángolva szolgálják fel. Legyen az rumos, mazsolás lángoló Gundel palacsinta, vagy egy egyszerűbb verzió a saját ízlésünk szerint, ez a desszert nemcsak az éttermek egyik legfinomabb fogása, de a saját konyhánk mesterműve is lehet.

Elkészítés

1. lépés

Gundel palacsinta elkészítés 1. lépés képe

A palacsinta hozzávalóit csomómentesen elkeverjük, és forró palacsinta sütőben kisütjük a palacsintákat. (11-12 db lesz)

2. lépés

Gundel palacsinta elkészítés 2. lépés képe

A kisült palacsintákat félre tesszük.

3. lépés

Gundel palacsinta elkészítés 3. lépés képe

Elkészítjük a tölteléket. A mazsolát meleg vízzel leöblítjük. A diót egy tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, citromhéjat, a lecsepegtetett mazsolát és a tejszínt . Jól összekeverjük.

4. lépés

Gundel palacsinta elkészítés 4. lépés képe

Elkészítjük az öntetet is. A tejet a csokoládéval és a vaníliás cukorral gyakori kevergetés mellett felforraljuk. Levesszük a tűzről.
A tojássárgákat a lisztel és a porcukorral jól kikeverjük.

5. lépés

Gundel palacsinta elkészítés 5. lépés képe

A tojásos masszát apránként folytonos keverés mellett a csokis tejhez adjuk. Vissza tesszük a tűzre és besűrűsítjük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a rumot. A tejszínt kemény habbá verjük és beleforgatjuk a csoki öntetbe.

6. lépés

Gundel palacsinta elkészítés 6. lépés képe

A palacsintákat megtöltjük a diós krémmel és háromszög alakúra hajtjuk. Egy tálra sorakoztatjuk és leöntjük a csoki öntettel.

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 55"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 80"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Közepes
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 40"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 90"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 170"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 100"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 75"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 35"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem