Gyömbéres-szilvás rétes
Gyömbéres-szilvás rétes
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person15 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 5 dekagramm
  • tojás - 1 darab
  • finomliszt - 25 dekagramm
  • friss gyömbér - 10 dekagramm
  • só - 1 csipetnyi
  • szilva - 1 kilogramm
  • ecet - 1 teáskanál
  • langyos víz - 1 dl
  • aprított mandula - 5 dekagramm
  • kristálycukor - 10 dekagramm
  • darált mandula - 5 dekagramm

Elkészítés:

  1. A lisztet gyúródeszkára halmozzuk, a közepébe tesszük az olvasztott Ramát, a tojást, a sót, majd kis adagokban hozzákeverjük az ecetes langyos vizet. Az összetevőket két lapáttal összedolgozzuk vagy keverőtálban kézi mixerrel összekeverjük. Az összekevert tésztát kb. 10 percig gyúrjuk, amíg könnyű és rugalmas szerkezetű, selymes fényű tésztát kapunk. A tésztából cipót formálunk, megkenjük olajjal, majd egy kissé felmelegített porcelán- vagy kerámiatállal lefedjük és legalább fél óra hosszat pihentetjük.
  2. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, negyedeljük, majd a cukorral és az aprított, darált mandulával összekeverjük. A gyömbért meghámozzuk, fokhagymanyomón áttörjük és a szilvához adjuk, majd az egészet összekeverjük.
  3. A tésztát belisztezett abroszra tesszük és kézhát segítségével hajszálvékonyra nyújtjuk, a széleket levágjuk. A szilva, mandula, gyömbér keveréket a tésztán egyenletesen szétosztjuk. A tészta egyik szélét a töltelékre hajtjuk, ezután óvatosan feltekerjük és sütőpapírral befedett sütőlapra helyezzük.
  4. Előmelegített sütőben, 175 °C-on, kb. 45 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, porcukorral meghintjük és felszeleteljük.