Gyümölcsös pite Dobó Ági konyhájából - Rama Academy
Hozzávalók
A tésztához
Liszt | 375 gramm |
---|---|
porcukor | 40 gramm |
Só | 1 csipetnyi |
Rama Vajas Íz | 200 gramm |
reszelt citromhéj | 1 darab |
hideg víz | 6 evőkanál |
A töltelékhez
vegyes piros bogyós gyümölcs (eper, málna, ribizli, áfonya) | 1000 gramm |
---|---|
víz | 100 milliliter |
Cukor | 180 gramm |
Dr Oetker vanilincukor | 1 csomag |
kukoricakeményítő | 2 evőkanál |
hideg víz | 2 evőkanál |
A kenéshez, szóráshoz
Tojás | 1 darab |
---|---|
Cukor | 20 gramm |
Sütéshez
Sütési idő | 70 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 200 ° |
Az idei anyák napja kicsit másképpen alakul, mint a többi. De házigazdáink továbbra sem csüggednek, és rendületlenül készítik a szebbnél-szebb finomságokat, hogy ne szomorkodással töltsük ezt a napot se! A Rama Academy – home edition anyák napi epizódjában Dobó Ági segítségével tanulhatsz meg elkészíteni egy szívből jövő gyümölcsös pitét. Saját konyhájából közvetítve megmutat minden trükköt és sütési praktikát, hogy neked is biztosan sikerüljön, és meglephesd vele anyukád, nagymamád, vagy bárkit, akit csak szeretnél! A Rama Academy - home edition többi videóját pedig YouTube csatornánkon követheted!
Elkészítés
A tészta hozzávalóit késes aprítóban vagy kézzel morzsoljuk el, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, és fóliába csomagolva fél órára tegyük hűtőbe.
A gyümölcsöket tisztítsuk meg, ha kell vágjuk apróbb darabokra, és tegyük egy lábasba.
A cukorral, sóval és a vaníliás cukorral forgassuk össze, majd öntsük rá a 100ml vizet.
Forraljuk fel (pár perc alatt), majd adjuk hozzá a kevés vízzel tejfölsűrűségűre kevert keményítőt. Folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik, majd vegyük le a tűzről ás hűtsük ki.
A tészta 2/3-át nyújtsuk ki, és tegyük egy 24 cm-es piteforma aljába. A széleit hagyjuk nyugodtan túllógni a forma szélén.
Tegyük hűtőbe, amíg a másik adag tésztával dolgozunk.
A maradék tésztát is nyújtsuk ki, és vágjuk csíkokra egy késsel vagy recés derelyevágóval.
A gyümölcsös tölteléket öntsük a piteformába helyezett tésztára. Rendezzük el a tetején a tésztacsíkokat. A széleit a kissé felvert tojással ragasszuk a pite pereméhez, majd villával mintázzuk meg.
Vágjuk le a felesleges darabokat. Ezekből formázhatunk kis rózsákat, vagy nyújtsuk ki újra, és szúrjunk ki belőle csillagokat, virágokat, melyekkel tovább díszíthetjük a piténk tetejét.
Kenjük le a tésztát a tojással, és szórjuk meg pici cukorral (amely a sütés során majd szépen karamellizálódik).
200 ºC-ra előmelegített sütőben süssük 10 percig, majd 175 ºC-on további 50-60 percig.
Kb. a 45. perctől kezdve figyeljük, nehogy megégjen a széle.