Gyűrűkeksz
Hozzávalók
Tészta
finomliszt | 25 dekagramm |
---|---|
barna nádcukor | 12 dekagramm |
Ráma | 10 dekagramm |
tojás | 2 darab |
szódabikarbóna | 1 kávéskanál |
citrom reszelt héja | 1 darab |
vaníliás cukor | 1 csomag |
só | 1 csipetnyi |
Desszertek: Gyűrűkeksz a sok Keksz recept közül.
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját lemérjük, (kb. 4 dkg), majd annyi fehérjét adunk csak hozzá, hogy 6 dkg legyen az egész.
A tojásokat a cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott Ramát, a vaníliás cukrot és a citrom héját. Jól elkeverjük egy habverővel, majd az egészet a szódabikarbónás liszthez adjuk és összegyúrjuk a tésztát. Rúddá formázzuk és fóliába csomagolva fél órát pihentetjük a hűtőben.
A rudat kb. 28-30 kis darabra felvágjuk. Mindegyiket kisujjnyi vastag és kb 10-12 cm hosszúra sodorjuk, majd a két végét összecsípjük, hogy gyűrű formát kapjunk. A maradék tojásfehérjébe mártjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megszórhatjuk jégcukorral. 165 'C 10-12 percig sütjük, inkább fehér legyen, mint barna.