Habkarika recept
Desszertek: Habkarika recept a sok
Elkészítés
Habkarika elkészítése: 25 dkg cukrot felteszünk főni annyi vízzel amennyi ellepi. Öt tojásfehérjét gőz felett habbá verünk 10 dkg cukorral. A forró, lobogó cukorszirupot nagyon lassan, habverés közben hozzácsorgatjuk a tojáshabhoz és kéz melegre hűlésig tovább verjük. Ha jól dolgoztunk borotvahab keménységű masszát kapunk.
Habkarika alakítása: az elkészült tojáshabot sütőpapírral fedett sütőlemezre alakítjuk csillagcsöves nyomózsákból. Díszíthetjük mindenféle szóróanyaggal, amely 50 C'-ot elvisel színeződés és alakváltozás nélkül.
Habkarika szárítása: a sütőt bekapcsoljuk pár percre a legalacsonyabb fokozatra. Ügyeljük rá hogy 40-50 C'-nál melegebb ne legyen, mert akkor nem csak száradni fog a habkarika, hanem a cukortartalma karamellizálódik és barnulni fog. Egy átlagos méretű karika pár óra alatt kiszárad.