Házi fondant
Hozzávalók
Ráma | 1 evőkanál | |
---|---|---|
zselatin | 1 evőkanál | |
víz | 6 evőkanál | |
méz | 2 evőkanál | |
porcukor, amennyit felvesz | 1 kevés |
Desszertek: Házi fondant a sok
Elkészítés
Első lépésben a porcukort egy sűrű szitán, pl teaszűrőn átszitáljuk. Ez lényeges momentum, mert fontos, hogy minél finomabb porcukrot kapjunk. Egy részét a porcukornak félretesszük, majd a keverő tálban egy lyukat képezünk a porcukor közepébe.
A zselatint a folyadékkal összekeverjük. Én eleve abban az edényben szoktam ezt tenni, ami illeszkedik egyik lábasomra, így kevesebbet kell mosogatni.
Időközben egy lábasba teszünk kb. 2-3 ujjnyi vizet forrni. Amikor forr, rátesszük a zselatinos folyadékot és addig melegítjük, míg teljesen felolvad a zselatin, közben kevergetjük.
Mikor felolvadt, hozzátesszük a mézet és a Ramát.
Addig kevergetjük, amíg teljesen feloldódik benne a Rama.
A zselatinos masszát a porcukorhoz adjuk, majd kanállal keverjük bele a porcukort mindaddig, amíg bírjuk. Utána a kezünkkel gyúrjuk tovább hozzá a porcukrot. Én keverőtálban szoktam végig gyúrni, de van aki kiveszi és munkalapon gyúrja készre, nekem így jobban kezemre áll, végül is mindegy, hogy hol csináljuk.
Addig adagoljuk hozzá a porcukrot, amíg szép, egynemű, gömbé álló, kézhez még jócskán tapadó masszát nem kapunk. A porcukrot a vége felé már csak kanalanként adagoljuk és addig ne tegyünk hozzá újabb adagot, amíg jól nem dolgoztuk bele a masszába, mert lehet már az az 1 kanál is elegendő. Ha tortát szeretnénk bevonni vele hagyhatjuk lágyabbra, figurák részére viszont kicsit keményebbre, ezt gyakorlattal lehet kitapasztalni.
Miután kész vagyunk, csomagoljuk duplán bele egy fóliába. A fóliát jó ha még az elején odakészítjük, mert ragacsos kézzel nehéz a fóliával bánni. Hagyjuk pihenni a kész masszát szobahőmérsékleten kb. 6 órán át.