Házi húzott almás rétes
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 1 evőkanál | |
---|---|---|
tejföl | 2 evőkanál | |
tojás | 1 darab | |
alma | 60 dekagramm | |
őrölt fahéj | 1 teáskanál | |
sima liszt | 25 dekagramm | |
darált dió | 20 dekagramm | |
rétesliszt | 25 dekagramm | |
egész tojás | 1 darab | |
langyos sós víz | 4 dl |
Desszertek: Házi húzott almás rétes a sok Rétes recept közül.
Elkészítés

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, hogy lágy puha tésztát kapjunk addig míg sima, ruganyos nem lesz. A végén amikor már majd nem jó a tészta hozzáteszünk 2 evőkanál olajat is, hogy az edény falától elváljon és ne száradjon annyira a tészta míg pihentetjük.
Két cipóba osztjuk, tetejét megkenjük olvasztott margarinnal, és egy nagyobb tállal ami teljesen befedi letakarjuk. Pihentetjük 30 percet. Míg pihen a tészta addig elkészítjük az alma tölteléket.

Egy nagyobb asztalt leterítünk egy abrosszal és kissé megszórjuk liszttel. Megolajozzuk a kezünket és a tésztát az abrosz közepére helyezzük. A tésztát is megkenjük olajjal és a kézfejünkkel elkezdjük körbe-körbe húzogatni, addig végezzük a nyújtogatást amíg az asztal széleit is betakarja és a tészta még mindig nyújtható. A rétestésztának hártyavékonyságúnak kell lennie. Az asztal szélén lenyúló rétes tésztát a kezünkre csavarva leszedjük. A kinyújtott tésztát vékonyan olajjal meglocsoljuk.

A kinyomkodott almát összekeverjük1 kávéskanál fahéjjal és 15-20 dkg darált dióval.
A kinyújtott tésztán, a tölteléket elosztjuk, az asztal szélein ha maradt még lecsüngő tészta azt felhajtjuk és ezt a részt is megolajozzuk. Majd az abrosz széleit megfogva felemeljük és kis mozdulattal dobunk rajta egye kicsit, hogy ráhajtódjon.