Házi krémes
Hozzávalók
krem
vaníliás, vagy tejszínes pudingpor | 2 csomag | |
---|---|---|
púpozott liszt | 3 evőkanál | |
porcukor | 20 dekagramm | |
vaníliás cukor | 3 csomag | |
tojás | 6 darab | |
tojássárgája | 1 darab | |
víz, vagy tej | 1 liter | |
citromlé | 1 kevés |
Tészta
liszt | 30 dekagramm | |
---|---|---|
Ráma | 25 dekagramm | |
tojásfehérje | 1 darab | |
só | 1 csipetnyi | |
hideg víz | 6 evőkanál | |
ecet | 2 evőkanál |
Desszertek: Házi krémes a sok Sütemények , Krémes recept közül.
Elkészítés
Elkészítjük a tésztát. A lisztet a Ramával összemorzsoljuk, majd a többi hozzávalókkal összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a Rama ne olvadjon meg. A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd feltekerjük. Négyfelé vágjuk és egyenként újra vékonyra kinyújtjuk. Egymásra fektetjük és hűtőben 20-30 percig pihentetjük, de akár előző este is elkészíthetjük.
A tésztát kétfelé vesszük és tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Én 20x25-ös tepsibe csináltam. Érdemes mind a négy oldalán 1-2 cm-el nagyobbra nyújtani, mert összezsugorodik sütés közben. Villával megszurkáljuk, hogy sülés közben ne hólyagosodjon fel. Tepsi hátán, sütőpapíron, előmelegített, forró sütőben zsemleszínűre sütjük.
Elkészítjük a krémet. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verünk. A tojássárgát a porcukorral és a citromhéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a pudingport, majd némi vízzel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a többi vizet és sűrűre főzzük. Miután besűrűsödött, hozzáadjuk a tojásfehérjét és pár percig még a tűzön hagyva kevergetjük. Én a citromnak a levét is belefacsartam.
Egyik lapot tepsibe helyezzük, a krémet még forrón ráöntjük és egyből ráhelyezzük a szebbik lapot. Sokan a felső lapot kockára vágva helyezik rá a könnyebb szeletelhetőség végett. Én enélkül is szépen feltudtam szeletelni.
Kihűtve, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.