Húsvéti foszlós kalács
Húsvéti foszlós kalács
  • timer0 perc
  • moodKönnyű
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • Liszt - 500 gramm
  • Só - 1 teáskanál
  • olvasztott Rama Vajas Íz - 80 gramm
  • Cukor - 60 gramm
  • tojás sárgája - 1 darab
  • Langyos tej - 300 milliliter
  • Friss élesztő - 20 gramm
  • tojás (kenéshez) - 1 darab

Elkészítés:

  1. Előkészületként melegítsük elő a sütőt 170 C-ra és béleljünk ki egy tepsit szilikonos sütőpapírral. Keverjük össze az élesztőt 50ml langyos tejjel és 3 evőkanál cukorral. Hagyjuk 10 percig állni, amíg felfut.
  2. Egy tálba öntsük bele a tejet, rá a sót, a lisztet, cukrot, olvasztott Rama Vajas Ízt, tojássárgát és végül a felfuttatott élesztőt.
  3. Gyúrjuk addig, amíg elválik a tészta a tál falától.
  4. Enyhén lisztezett deszkán dagasszuk a tésztát 10-15 percig.
  5. Dagasztás után hagyjuk a tésztát szobahőmérsékleten 30-40 percig körülbelül a duplájára kelni. Takarjuk le egy tállal vagy konyharuhával.
  6. A megkelt tésztát osszuk 4-6 felé, attól függően, hogy milyen fonást szeretnénk. Formáljunk belőlük gombócokat. Pihentessük letakarva 15 percig.
  7. A gombócokat sodorjuk ki hosszabb csíkokra, ezek lesznek a fonatok. Az egyik végüket csípjük össze, majd fonjuk meg a kalácsunkat 3-as, 4-es vagy 6-os fonással, tetszés szerint (a fonási technikát blogunkban lépésről lépésre bemutatjuk). Ezután helyezzük a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le a felvert egész tojással. Pihentessük szobahőmérsékleten 30 percet.
  8. A pihenő idő leteltével kenjük le újra tojással, majd süssük a 170C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig.

Sütéshez