Isteni csokoládészuflé
Hozzávalók
olvasztott Rama | 1 evőkanál |
---|---|
tojás (különválasztva a sárgája és a fehérje) | 2 darab |
darabokra tört félédes tejcsoki | 100 gramm |
narancslé (legjobb ha frissen facsart) | 2 evőkanál |
finomra reszelt narancshéj | 0.5 teáskanál |
só | 1 csipetnyi |
kakaópor a díszítéshez | 1 kevés |
+1 evőkanál cukor (az edénynek) | 100 gramm |
Desszertek: Isteni csokoládészuflé a sok Szuflé recept közül.
Elkészítés
Az olvasztott vajjal vagy sütőmargarinnal kenjünk ki 4 db, egyenként fél bögre méretű kosárkát, vagy hőálló felfújtas tálat. Az evőkanálnyi cukrot osszuk el egyenlően a tálkák között, szórjuk be az oldalukat, majd a felesleget öntsük ki. 180°C-on melegítsük elő a sütőt és tegyünk bele egy tepsit. Egy forrásban lévő, vízzel telt lábas fölé helyezett edényben melegítsük meg a csokoládét és a narancslevet. Kevergessük amíg el nem olvad a csoki és egynemű massza nem lesz belőle. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a tojássárgát, a narancshéjat és a cukor felét. Egy csipet sóval verjük keményre a tojásfehérjét egy edényben, majd lassan keverjük hozzá a maradék cukrot. A tojásfehérjehab 1/4-ét adjuk a csokoládés masszához, hogy fellazuljon, majd adjuk hozzá a többit is. A masszát kanalazzuk az előkészített tálkákba és tegyük őket a forró tepsibe. 12-14 percig süssük, amíg magasra feljönnek és éppen hogy csak egy picit megszilárdulnak. Ízlés szerint kakaóport szórunk a tetejére és tálaljuk.