Joghurtos Charlotte torta
Desszertek: Joghurtos Charlotte torta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A 8 tojásból, a 8 ek. lisztből, a 8 ek. cukorból és a csipet sóból hagyományos módon piskótát sütünk, egy sütőpapírral kibélelt, vagy Ramával kikent, lisztezett tepsiben.
Langyosra hűtjük és vízszintesen kettévágjuk. Az így kapott két lapot lekvárral megkenjük, feltekerjük, fóliába csomagoljuk és félretesszük, amíg teljesen ki nem hűl.
Habbá verünk 6 dl tejszínt, nem túl keményre. 2 dl-t félreteszünk a díszítéshez. Amikor már majdnem jó, hozzáadjuk a porcukrot és a habfixálót, majd fél percig tovább verjük. Lefedjük és hűtőbe tesszük.
Folpackal kibélelünk egy kerek, 2 literes, kb. 30 cm átmérőjű műanyag tálat. A már kihűlt piskótatekercseket kb 7 mm vastag szeletekre vágjuk és kibéleljük velük a tál belsejét.
A zselatint beleöntjük egy kis tálba és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Kb. 2-3 percig mikróban oldjuk, 20 másodpercenként vegyük ki és keverjük meg. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel, különben elveszti a zselésítő, megkötőképességét. Mikor már átlátszó, akkor jó. Tegyük félre kicsit hűlni.
A hűtőben pihentetett tejszínhabot elővesszük, hozzáöntjük a joghurtot, a porcukrot és habverővel lassú fokozaton összekeverjük. Amikor már egynemű, hozzáöntjük a zselatint, fél percig keverjük és kész is a krém.
A krém felét a piskótatekercs szeletekkel kibélelt tálba öntjük, elegyengetjük, a maradék szeletekkel lefedjük. A krém másik felét erre öntjük, elegyengetjük és a maradék piskótával lefedjük.
Lefóliázzuk, hogy ne száradjon ki, majd 2-3 órára hűtőbe rakjuk. Erre azért van szükség, hogy megkössön a krémben a zselatin és kicsit megdermedjen az egész torta.
Pihentetés után levesszük a fóliát, rárakunk egy lapos tányért és egy hirtelen mozdulattal az egészet megfordítjuk. Kicsomagoljuk és a félretett habbal tetszés szerint díszítjük.