Kakaós csiga (hajtogatott leveles tésztás)
Hozzávalók
A tésztához
friss élesztő | 25 gramm | |
---|---|---|
tej | 250 milliliter | |
cukor | 50 gramm | |
Rama Vajas Íz | 300 gramm | |
liszt | 500 gramm | |
só | 1 teáskanál | |
tojássárgája | 2 darab |
A töltelékhez
Rama Vajas Íz | 50 gramm | |
---|---|---|
kakaópor | 80 gramm | |
cukor | 250 gramm |
Sütéshez
Sütési idő | 20 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 190 ° |
Edény, sütő formája | sütőpapírral bélelt sütőlemez |
Desszertek: Kakaós csiga (hajtogatott leveles tésztás) a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy evőkanál cukorral futtassuk fel. A Rama Vajas Ízből 50 g-ot olvasszunk fel, és tegyünk félre. A többit két ív sűtőpapír között nyújtsuk ki 0,5-1 cm vastag téglalappá, és így becsomagolva tegyük hűtőbe.
A lisztet, sót, maradék cukrot tegyük egy nagyobb tálba, és képezzünk egy kis mélyedést a közepébe. Szintén egy külön tálban, keverjük össze a maradék tejet és a tojások sárgáját, majd öntsük bele a szárazanyagokban formált mélyedésbe, a felfuttatott élesztővel együtt. A tésztát gyúrjuk és dagasszuk, egészen addig amíg elválik az edény falától. Csomagoljuk fóliába és tegyük ezt is a hűtőbe, hogy a Rama Vajas Ízzel egyformán hidegre hűljön.
A lehűlt tésztát lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk akkora téglalappá, hogy a vékonyra nyújtott Rama Vajas Íz lap beleférjen. A tészta széleit hajtogassuk rá a margarinra, úgy, hogy az sehol ne lógjon ki, majd óvatosan nyújtsuk ki téglalappá. Képzeletben osszuk fel téglalapunkat háromfelé a hosszabbik oldalánál, és az alsó harmadát a tésztának hajtsuk a középsőre, majd a felső harmadot erre rá, mint egy levelet (szimpla hajtás). Csomagoljuk fóliába, és tegyük fél órára hűtőbe.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát, és forgassuk el 90 fokban. Így nyújtsuk ki óvatosan újra téglalappá. A felső és alsó széleket hajtsuk a tészta közepéig, majd hajtsuk egymásra (dupla hajtás). Tegyük fél órára ismét hűtőbe.
A fél óra elteltével, ismét fordítsuk el a tésztát 90 fokkal, és nyújtsuk mégegyszer téglalappá, majd hajtogassuk szimplán. Becsomagolva tegyük ismét hűtőbe fél órára.
Nyújtsuk ki a tésztát egy 1 cm vastagságú téglalapra, és kenjük meg a félretett olvasztott Rama Vajas Ízzel, majd szórjuk meg a kakaóporral elkevert cukorral, úgy, hogy mindenhol elfedje. A szélén hagyjunk egy keskeny sávot tisztán, így ha feltekerjük, a széle hozzá fog tapadni.
A hosszabbik oldalánál tekerjük fel a tésztát, és vágjuk ujjnyi vastag tekercsekre. Ezeket sűtőpapírral bélelt tepsibe tegyük át, és szobahőmérsékleten kelesszük 30-60 percen át.
190ºC-os sütőben süssük pirosra kb. 15-20 perc alatt. Ízlés szerint, porcukorral meghintve tálaljuk.