Kakaós csiga (hajtogatott leveles tésztás)
Kakaós csiga (hajtogatott leveles tésztás)
  • timer240 perc
  • moodKözepes
  • person6 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • friss élesztő - 25 gramm
    • tej - 250 milliliter
    • cukor - 50 gramm
    • Rama Vajas Íz - 300 gramm
    • liszt - 500 gramm
    • só - 1 teáskanál
    • tojássárgája - 2 darab

    A töltelékhez

    • Rama Vajas Íz - 50 gramm
    • kakaópor - 80 gramm
    • cukor - 250 gramm

    Elkészítés:

    1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy evőkanál cukorral futtassuk fel. A Rama Vajas Ízből 50 g-ot olvasszunk fel, és tegyünk félre. A többit két ív sűtőpapír között nyújtsuk ki 0,5-1 cm vastag téglalappá, és így becsomagolva tegyük hűtőbe.
    2. A lisztet, sót, maradék cukrot tegyük egy nagyobb tálba, és képezzünk egy kis mélyedést a közepébe. Szintén egy külön tálban, keverjük össze a maradék tejet és a tojások sárgáját, majd öntsük bele a szárazanyagokban formált mélyedésbe, a felfuttatott élesztővel együtt. A tésztát gyúrjuk és dagasszuk, egészen addig amíg elválik az edény falától. Csomagoljuk fóliába és tegyük ezt is a hűtőbe, hogy a Rama Vajas Ízzel egyformán hidegre hűljön.
    3. A lehűlt tésztát lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk akkora téglalappá, hogy a vékonyra nyújtott Rama Vajas Íz lap beleférjen. A tészta széleit hajtogassuk rá a margarinra, úgy, hogy az sehol ne lógjon ki, majd óvatosan nyújtsuk ki téglalappá. Képzeletben osszuk fel téglalapunkat háromfelé a hosszabbik oldalánál, és az alsó harmadát a tésztának hajtsuk a középsőre, majd a felső harmadot erre rá, mint egy levelet (szimpla hajtás). Csomagoljuk fóliába, és tegyük fél órára hűtőbe.
    4. Vegyük ki a hűtőből a tésztát, és forgassuk el 90 fokban. Így nyújtsuk ki óvatosan újra téglalappá. A felső és alsó széleket hajtsuk a tészta közepéig, majd hajtsuk egymásra (dupla hajtás). Tegyük fél órára ismét hűtőbe.
    5. A fél óra elteltével, ismét fordítsuk el a tésztát 90 fokkal, és nyújtsuk mégegyszer téglalappá, majd hajtogassuk szimplán. Becsomagolva tegyük ismét hűtőbe fél órára.
    6. Nyújtsuk ki a tésztát egy 1 cm vastagságú téglalapra, és kenjük meg a félretett olvasztott Rama Vajas Ízzel, majd szórjuk meg a kakaóporral elkevert cukorral, úgy, hogy mindenhol elfedje. A szélén hagyjunk egy keskeny sávot tisztán, így ha feltekerjük, a széle hozzá fog tapadni.
    7. A hosszabbik oldalánál tekerjük fel a tésztát, és vágjuk ujjnyi vastag tekercsekre. Ezeket sűtőpapírral bélelt tepsibe tegyük át, és szobahőmérsékleten kelesszük 30-60 percen át.
    8. 190ºC-os sütőben süssük pirosra kb. 15-20 perc alatt. Ízlés szerint, porcukorral meghintve tálaljuk.

    Sütéshez