Kakaós-diós briós
Kakaós-diós briós
  • timer50 perc
  • moodKözepes
  • person9 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 10 dekagramm
  • tojás - 2 darab
  • cukor - 18 dekagramm
  • tej - 3 dl
  • liszt - 40 dekagramm
  • dió - 5 dekagramm
  • só - csipetnyi
  • citrom - 1 darab
  • élesztő - 3 dekagramm
  • kakaópor - 10 dekagramm

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy csipet cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, szép, sima tésztát dagasztunk és hagyjuk kelni 1 órát.
  2. Közben elkészítjük a krémet. A szoba-hőmérsékletű Rama margarinba belekeverjük a kakaót és a diót. Sima, kenhető krémet kell kapnunk.
  3. Amikor megkelt a tészta lisztezett felületen lazán átgyúrjuk és 2-3 mm vastagra kinyújtjuk. Próbáljuk meg egyenletesen kinyújtani, itt nem jó az amőba alak. Nagyjából téglalapnak kellene kinéznie, felénk legyen a hosszabbik oldala. Az egészet lekenjük a kakaós-diós krémmel. A hosszabbik oldallal párhuzamosan 2-3 cm széles szeletekre vágjuk. A csíkokat egyesével feltekerjük, így hosszú "rudakat" kapunk, melyeket feltekerünk briós alakúra.
  4. Rama margarinnal kikent tepsibe tesszük őket. Tojással lekenjük mindegyiket és megszórjuk darált dióval. Mikor mindegyik benne van a tepsiben, bekapcsoljuk a sütőt. 170 fokra előmelegítjük és addig is kel a tésztánk. Mikor már elég meleg a sütő, 30 perc alatt készre sütjük a briósokat.