Kakaós kalács
Hozzávalók
cukor | 9 dekagramm |
---|---|
kakaó | 1 kevés |
liszt | 1 kilogramm |
Ráma | 0.25 kocka |
tej | 8 dl |
tojássárgája | 4 darab |
só | 1 kevés |
élesztő | 5 dekagramm |
Desszertek: Kakaós kalács a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
1 dl tejbe teszek egy pici cukrot, meglangyosítom és belemorzsolom az élesztőt. Egy tálba teszem a lisztet, a 9 dkg cukrot, a sót, a kevés tejjel felvert 4 tojássárgát és a felfuttatott élesztőt. Miközben dagasztom, fokozatosan adom hozzá a tejet, amennyit felvesz. Meleg helyen kelesztem, háromnegyed-egy órát. Amikor megkelt, gyúródeszkára teszem és 3 részre vágom. 1-2 mm vastagságúra nyújtom és olyan hosszúra, mint a tepsi. Megkenem a kinyújtott tésztát olvasztott Ramával és jól megszórom cukrozatlan kakaóporral, amibe teszek egy kis kristálycukrot. A kakaót azért szoktam így, mert ennek intenzívebb az íze, mint a cukrozott kakaóporoknak. A tészta széleit egy kicsit visszahajtom és lekenem egész felvert tojással, majd feltekerem. Amikor majdnem feltekertem a tésztát, ott is megkenem tojással, hogy amikor feltekerem odaragadjon. A másik két adag tésztával ugyanezt kell csinálni. Sütőpapíros tepsibe teszem őket, megkenem a felvert tojással és 190-200 fokos sütőbe teszem.