Kakaós kalács teljes kiőrlésű lisztből
Kakaós kalács teljes kiőrlésű lisztből
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tésztához

    • teljes kiőrlésű búzaliszt - 30 dekagramm
    • Ráma - 5 dekagramm
    • nádcukor - 2 evőkanál
    • élesztő - 2 dekagramm
    • tej - 1 dl
    • só - 1 csipetnyi
    • vaníliás cukor, vagy 1 vaníliaaroma - 1 csomag
    • citrom reszelt héja - 1 darab
    • nádcukor az élesztő felfuttatásához - 1 evőkanál
    • tojás - 2 darab

    Kakaós töltelékhez

    • Ráma - 12 dekagramm
    • kakaópor - 2 evőkanál
    • nádcukor - 5 evőkanál

    Elkészítés:

    1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk, közben a lisztet összemorzsoljuk a Ramával, majd beletesszük a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a reszelt citrom héját és az élesztőt a tejet.
    2. Jól összedolgozzuk, dagasztjuk egy kicsit. Ha kicsit lágy lenne, akkor tönkölylisztet teszünk még hozzá. Amikor már jól összedolgoztuk, letakarjuk konyharuhával és sütőben 50 fokon fél óráig, ha kell 1 óráig kelesztjük.
    3. Amíg kel, addig megcsináljuk a tölteléket. A Ramát felolvasztjuk, hozzátesszük a kakaót és a cukrot, majd robotgéppel jól felverjük és félretesszük.
    4. Amikor megkelt a tészta, kicsit átgyúrjuk, majd 3 részre osztjuk. Mindegyik részt kinyújtjuk téglalap nagyságúra és megkenjük a félretett csokis töltelékkel. Mindegyiket feltekerjük, majd összefonjuk őket.
    5. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és még 15 percet pihentetjük. Mielőtt sütőbe tennénk, egy tojást felverünk és bekenjük a tetejét vele.
    6. Előmelegített sütőbe tesszük.