Kakaós kalács
Kakaós kalács
  • timer100 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Töltelék

    • kakaópor - 1 adag
    • cukor - 1 kevés

    Tészta

    • liszt - 500 gramm
    • élesztő - 30 gramm
    • langyos tej - 0.25 liter
    • olvasztott Rama - 60 gramm
    • cukor - 60 gramm
    • tojás - 2 darab
    • só - 1 kávéskanál

    Elkészítés:

    1. A lisztet tálba szitáljuk, a közepére mélyedést nyomunk és abba morzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a langyos tejet, majd elkeverjük úgy, hogy az élesztő feloldódjon a tejben. Közben kevés lisztet is keverünk hozzá. Ezután az alaptészta tetejére vékony lisztréteget szitálunk és letakarva 15 percig kelesztjük.
    2. A Ramát, a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, az alaptésztához adjuk, majd jól összekeverjük és rövid ideig verjük, hogy a hozzávalók összevegyüljenek.
    3. Ezután szép simára és szárazra dagasztjuk, cipót formázunk a tésztából, visszatesszük a tálba, meghintjük liszttel és letakarjuk konyharuhával, végül tovább kelesztjük, kb. 15-30 percig. Lyukacsosabb lesz ha gyorsan átgyúrjuk és megint 15-30 percig kelesztjük.
    4. Ezután kinyújtjuk a tésztát. Megszórjuk a kakaóporos cukorral bőven, egyenletesen. A széleket azonban szabadon hagyjuk és megkenjük a felver tojássárgával, hogy a tekercs jól összetapadjon, majd hosszában feltekerjük.
    5. A tekercset éles késsel kettévágjuk ügyelve arra, hogy pontosan középen vágjuk ketté. Ezután copfszerűen összefonjuk. Beletesszük a tepsibe és addig kelesztjük, amíg csaknem a kétszeresére nem duzzad. A megmaradt tojássárgával megkenjük és 30 percig sütjük 180 fokon.