Karácsonyi beigli (egyszerű, gyors, finom)
Hozzávalók
A tésztához
liszt | 40 dekagramm | |
---|---|---|
Rama margarin | 15 dekagramm | |
só | 1 csipetnyi | |
cukor | 1 teáskanál | |
tejföl | 1 dl | |
élesztő (kevés tejben feloldva) | 1 dekagramm |
A töltelékhez
cukor | 15 dekagramm | |
---|---|---|
tej | 3 evőkanál | |
darált mák, és dió | 20 dekagramm | |
mazsola ízlés szereint | 5 dekagramm | |
citrom reszelt héja | 0.5 darab | |
baracklekvár | 1 evőkanál | |
őrölt fahéj | 1 csipetnyi |
A kenéshez
tojás | 1 darab |
---|
Desszertek: Karácsonyi beigli (egyszerű, gyors, finom) a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
A lisztből és a Ramából egy csipet sóval, cukorral, 1 dl tejföllel, valamint a kevés tejben feloldott élesztővel tésztát gyúrunk. Két egyforma cipóra osztjuk, 15 percig pihentetjük letakarva,
Elkészítjük a tölteléket: dió- és mák töltelék: külön-külön. 15 dkg cukrot felfőzünk 2-3 evőkanál tejjel, amibe belekeverünk 20 dkg darált mákot, illetve diót, ízlés szerint 5 dkg mazsolát, 1/2 citrom reszelt héját, 1 kanálka baracklekvárt, csipet fahéjat.
Egyenként kinyújtuk a tésztát, rákenjük a tölteléket és feltekerjük. 10 percig pihentetjük. Ekkor megkenjük tojássárgával. Újabb 10 perc pihentetés után a lazán felvert tojásfehérjével is megkenjük, villával megszurkáljuk, sütőbe tolva 170 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.