Karácsonyi beigli (egyszerű, gyors, finom)
Karácsonyi beigli (egyszerű, gyors, finom)
  • timer30 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • liszt - 40 dekagramm
    • Rama margarin - 15 dekagramm
    • só - 1 csipetnyi
    • cukor - 1 teáskanál
    • tejföl - 1 dl
    • élesztő (kevés tejben feloldva) - 1 dekagramm

    A töltelékhez

    • cukor - 15 dekagramm
    • tej - 3 evőkanál
    • darált mák, és dió - 20 dekagramm
    • mazsola ízlés szereint - 5 dekagramm
    • citrom reszelt héja - 0.5 darab
    • baracklekvár - 1 evőkanál
    • őrölt fahéj - 1 csipetnyi

    A kenéshez

    • tojás - 1 darab

    Elkészítés:

    1. A lisztből és a Ramából egy csipet sóval, cukorral, 1 dl tejföllel, valamint a kevés tejben feloldott élesztővel tésztát gyúrunk. Két egyforma cipóra osztjuk, 15 percig pihentetjük letakarva,
    2. Elkészítjük a tölteléket: dió- és mák töltelék: külön-külön. 15 dkg cukrot felfőzünk 2-3 evőkanál tejjel, amibe belekeverünk 20 dkg darált mákot, illetve diót, ízlés szerint 5 dkg mazsolát, 1/2 citrom reszelt héját, 1 kanálka baracklekvárt, csipet fahéjat.
    3. Egyenként kinyújtuk a tésztát, rákenjük a tölteléket és feltekerjük. 10 percig pihentetjük. Ekkor megkenjük tojássárgával. Újabb 10 perc pihentetés után a lazán felvert tojásfehérjével is megkenjük, villával megszurkáljuk, sütőbe tolva 170 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.