Karácsonyi tortánk
Hozzávalók
Barna krém
kakaópor | 3 evőkanál | |
---|---|---|
rum | 1.5 evőkanál | |
Ráma | 10 dekagramm | |
cukor | 15 dekagramm | |
liszt | 3 evőkanál | |
tej | 3 dl |
Csokimáz a nagy tortára
durvára vagdalt pirított mandulaforgács, vagy dió | 10 dekagramm | |
---|---|---|
zöld marcipán, vagy tetszőlegesen bármi | 15 dekagramm | |
olaj | 1 evőkanál | |
ét tortabevonó csokoládé | 15 dekagramm |
Csokimáz a kis tortára
olaj | 1 teáskanál | |
---|---|---|
tortabevonó csokoládé | 6 dekagramm |
Öntet
rum (kb) | 3 dl | |
---|---|---|
víz (kb) | 0.5 dl | |
cukor | 3 evőkanál | |
narancs leve | 1 darab |
Cukormassza
zselatin | 1 evőkanál | |
---|---|---|
porcukor, amennyit felvesz | 1 kevés | |
méz | 2 evőkanál | |
Ráma | 1 evőkanál | |
víz | 6 evőkanál |
Sárga krém
narancs apró darabokra vagdosva | 1 darab | |
---|---|---|
Ráma | 20 dekagramm | |
cukor | 20 dekagramm | |
vaníliás ízű pudingpor | 1 csomag | |
tej | 3 dl |
A tortához
3 tojásos barna piskótatortalap (15 cm átmérőjű, kb.) | 1 darab | |
---|---|---|
5 tojásos sárga piskótatortalap, (26 cm átmérőjű, kb.) | 1 darab |
Desszertek: Karácsonyi tortánk a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A sárga krémhez a cukorral elkevert pudingot sűrűre főzzük a tejjel, majd amikor kihűlt, elkeverjük a csipetnyi sóval habosra kevert Ramával és belekeverjük a narancsdarabkákat is. A barna krémhez a liszttel és a cukorral elkevert kakaót a tejjel kis lángon kevergetve besűrítjük, majd amikor kihűlt, kikeverjük a habosított Ramával és rummal ízesítjük.
A narancsos sziruphoz felforraljuk a hozzávalókat, pár percig főzzük és amikor levesszük, a rummal is elkeverjük. A kihűlt sárga tortalapot két lapra vágjuk, a barnát 3 lapra. A lapokat meglocsoljuk a narancsos öntettel, a sárga tortalapot a narancsos krémmel töltjük meg, a barnát a csokis krémmel.
Mindkét tortát a csokis krém maradékával vonjuk be kívülről és másnapig hűtőbe tesszük. A kis tortát és a nagy tortát bevonjuk csokimázzal, az oldalát a dióval díszítjük. A nagy tortát gőz fölött felolvasztott, kevés olajjal elkevert tortabevonóval becsíkozzuk kinyomózsák segítségével, a közepét kihagyjuk, elég a szélén és az oldalán, majd amikor megdermedt, óvatosan ráillesztjük a kis tortát.
Tetszőlegesen díszítjük, amihez van türelmünk. A zöld marcipánból készítettem a masnit, a cukor rózsákat meg fondantból.
Cukorrózsát a következők szerint készítjük, cukormasszából. A porcukrot szitáljuk át, minél finomabbra, őrölt porcukrot válasszunk. Kb fél kilónyit tegyünk keverőtálba és csináljunk a közepére egy lyukat. A zselatint keverjük el a vízzel, vízgőz felett melegítsük fel, majd amikor már jó forró, adjuk hozzá a Ramát és a mézet és keverjük mindaddig amíg teljesen szétolvad benne.
Öntsük a porcukorhoz, majd kanállal keverjük bele, adagoljuk közbe bele a porcukrot és amikor már nem tudjuk kanállal keverni, akkor tegyük porcukorral meghintett munkalapra és gyúrjunk bele annyi porcukrot még, hogy ne ragadjon már sem a munkalapra, sem a kezünkre.
Nekem 1 kg porcukorból bő 100 gr-i maradt. Csomagoljuk fóliába, tegyük bele zacskóba, majd hagyjuk, hogy pihenjen egy napot.