Karamellás diós torta
Karamellás diós torta
  • timer80 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tészta

    • tojás - 6 darab
    • hideg víz - 4 evőkanál
    • sima liszt - 20 dekagramm
    • darált dió - 10 dekagramm
    • sütőpor - 2 kávéskanál
    • cukor - 18 dekagramm

    Karamell

    • cukor - 30 dekagramm

    krem

    • porcukor - 20 dekagramm
    • vaníliás pudingpor - 1 csomag
    • tej - 2.5 dl
    • tojássárgája - 3 darab
    • Ráma - 25 dekagramm

    Tetejére

    • tojásfehérje - 3 darab
    • cukor - 15 evőkanál
    • kakaópor - 1 darab

    Elkészítés:

    1. Tészta elkészítése: a tojások fehérjéjét a cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgát 2 kk sütőporral összekeverjük. A diót és a lisztet is összekeverjük. A keményre vert fehérjébe belekeverjük a tojássárgát és lazán hozzákeverjük a diós lisztet, majd alacsony hőfokon kisütjük. Légkeverésnél 175 °C-on. Ha kihűlt a tészta, vízszintesen kettévágjuk.
    2. Karamell készítése: a 30 dkg cukrot karamellbe olvasztjuk és rákenjük, illetve rácsurgatjuk a kettévágott piskótatészta belsejére. Mindkét belső oldalára kell csurgatni és elosztani.
    3. Krém elkészítése: a 3 db tojássárgát a vaníliás pudinggal és a 2,5 dl tejjel sűrű péppé főzzük. Mikor kihűlt, adjunk hozzá 25 dkg Ramával kikevert porcukrot. Ha kihűlt a tészta, (mert átmelegszik a forró karamelltől), rákenjük a krémet az alsó felére, végül ráhelyezzük a tetejét.
    4. Teteje elkészítése: a tojások fehérjéjét a kristálycukorral gőz fölött jó keményre verjük úgy, hogy a cukor elolvadjon benne. Én úgy készítem, hogy ha már forr a víz, akkor egy edénybe beleteszem a fehérjét és a cukrot, majd gőz fölött verem keményre. Végül ha kész a hab, ráhalmozom a torta tetejére és vizes kanállal hullámokat formázok rá.
    5. Legutolsó lépés: kakaóporral meghintem a tetejét tetszés szerint.