Karamellás emeletes szelet
Karamellás emeletes szelet
  • timer40 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • liszt - 60 dekagramm
    • tojás - 2 darab
    • porcukor - 10 dekagramm
    • szalalkáli - 2 dekagramm
    • tej - 2 evőkanál
    • Ráma - 10 dekagramm
    • tejföl - 2 dl

    A nyújtáshoz

    • liszt - 1 darab

    A krémhez

    • tej - 1.5 liter
    • karamellás pudingpor - 4 csomag
    • kristálycukor - 40 dekagramm
    • Ráma - 15 dekagramm

    Elkészítés:

    1. A szalalkálit a tejben elkeverjük, majd a többi hozzávalóval keményebb, rétestészta állagú tésztát készítünk. Négy részre osztjuk és rövid pihentetés után a tepsi méretének megfelelő 27x39 cm-es lapokat nyújtunk belőle. Könnyebben dolgozhatunk vele, ha a gyúrótáblát finomliszt helyett rétesliszttel hintjük meg. A tepsi hátlapjára fektetjük a lapokat, kicsit megszurkáljuk és előmelegített sütőben 210 °C-on 10-12 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a tésztalapokat a sütőből, egy kés segítségével csúsztassuk át őket egy hideg tálcára. Az egymás után kisült lapokat egymásra is tehetjük, nem fognak összeragadni. A krémhez a pudingport egy kézi habverővel elkeverjük 3 dl hideg tejben. A többi tejet a cukorral felforraljuk és a pudingporos pépre öntjük, összekeverjük, majd forrásig főzzük. A tűzhelyről levéve belekeverjük a Ramát és ezzel a forró krémmel megtöltjük a lapokat úgy, hogy a tetejére is maradjon egy vékony réteg. Hűtőbe tesszük néhány órára, majd miután kihűlt, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.