Karamellás-mandulás kalács
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 3 dekagramm | |
---|---|---|
tojás | 2 darab | |
tej | 1 dl | |
mandula | 10 dekagramm | |
mazsola | 5 dekagramm | |
méz | 6 evőkanál | |
finomliszt | 50 dekagramm | |
őrölt fahéj | 1 teáskanál | |
mandula pehely | 10 dekagramm | |
kristálycukor | 5 evőkanál | |
instant élesztő | 3 dekagramm |
Desszertek: Karamellás-mandulás kalács a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
A tejet a cukorral és a Ramával addig melegítjük, míg az utóbbiak föl nem olvadnak benne. Ha már csak langyos, az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet –miután 1 evőkanálnyit kivettünk belőle – tálba szitáljuk, a mandulalapocskákkal, a mazsolával, a tojásokkal és az élesztős keverékkel 2-3 perc alatt összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb. 20 percen át kelesztjük.
Ezalatt a tetejére való Ramát, mézet, cukrot és csíkokra vágott mandulát serpenyőbe rakjuk, 3-4 perc alatt világosbarnára pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy túl karamellizáljuk, hiszen még sülni fog a tésztával.
Ezután egy 25-26 cm átmérőjű, Ramával kikent, belisztezett tortaformába rakjuk, elsimítjuk. A tésztát enyhén meglisztezett (a tészta gyúrásánál félretett) gyúrólapon kb. 20x40 cm-re lapítjuk, 3 dkg olvasztott Ramával megkenjük. A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tésztára szórjuk, és fölhengergetjük, ahogyan a bejglit szokás, majd 10-12 darabra vágjuk.
Egyenként kissé meggömbölygetjük, a mézes mandulára rakjuk. Letakarva további 30 percen át kelesztjük, végül előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 30 percen át sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni.